Up 2 Date

GroenLinks wil 10 duizend euro voor iedere 18-jarige

foto: ANP | Remko de Waal
  1. Newschevron right
  2. GroenLinks wil 10 duizend euro voor iedere 18-jarige

Als het aan GroenLinks ligt, krijgt iedere 18-jarige een startkapitaal van 10 duizend euro. Dat geld is dan bedoeld voor eigen ontwikkeling. GroenLinks wil daarmee een alternatief voor de basisbeurs, die vijf jaar geleden werd afgeschaft. Het geld mag worden gebruikt voor het volgen van een opleiding, maar bijvoorbeeld ook voor het starten van een eigen onderneming.

Moet betaald worden door de rijken

Het plan van 2,2 miljard euro staat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat zaterdag wordt gepresenteerd. De partij wil dat er een 'miljoenentaks' komt: een belasting van 1 procent op vermogen vanaf 1 miljoen euro en 2 procent voor 2 miljoen euro of meer. Volgens het CBS zijn er 207,4 duizend huishoudens met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro.

Geld voor alle studenten

GroenLinks wil dat het geld beschikbaar komt voor alle jongeren om het systeem op die manier eenvoudig te houden. Jongeren met ouders die minder dan een ton verdienen, moeten in aanmerking komen voor een uitgebreidere aanvullende beurs, vindt GroenLinks. Daarnaast wil de partij dat het geld beschikbaar komt voor jongeren die de afgelopen jaar onder het leenstelsel vielen.

Veel partijen die vijf jaar geleden de invoering van het leenstelsel hebben gesteund, waaronder GroenLinks, komen daar op terug. Een meerderheid van de Kamer wil van het leenstelsel af. Een aantal partijen wil de basisbeurs terug, maar GroenLinks presenteert deze week dus een alternatief.

Ster advertentie
Ster advertentie