FunX Amsterdam

Rogier start petitie voor coronakorting op collegegeld

foto: Unsplash: Christian Dubovan
  1. Newschevron right
  2. Rogier start petitie voor coronakorting op collegegeld

Door corona lekker thuis in bed of op de bank online aan school werken: voor sommige studenten een droom die uitkomt, maar velen zijn er allesbehalve blij mee. Het idee dat je net zoveel collegegeld betaalt als andere jaren, terwijl de kwaliteit van het onderwijs flink verminderd is, schiet bij veel studenten in het verkeerde keelgat. Zo ook bij Rogier van der Heijde, student aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Hij is een petitie gestart voor studenten om korting te krijgen op het collegegeld. Suus sprak hem in Jouw Stad Amsterdam en vroeg hem alles over zijn petitie.

Coronakorting

Rogier is duidelijk over waarom hij de petitie is gestart: "De lessen die we krijgen zijn kwalitatief gewoon heel erg slecht. De lessen zijn meer vragenuurtjes geworden. Als de kwaliteit van het onderwijs naar beneden gaat, moeten we ook gewoon minder kunnen betalen." Inmiddels is de petitie van Rogier meer dan 8000 ondertekend. Voor de student voelt het als een droom die uitkomt. "In eerste instantie wilde ik gewoon duizend handtekeningen hebben om mijn punt duidelijk te maken aan school. Ik hoop nu dat ik mijn petitie ooit aan kan bieden aan de Tweede Kamer, daar heb je wel 40.000 handtekeningen voor nodig."

Rogier beperkt zijn petitie niet alleen tot zijn eigen school. Het is bedoeld voor alle studenten van het mbo, hbo en de universiteiten, maar kan door iedereen in Nederland ondertekend worden.

Maatregelen

Eerder dit jaar waren er verschillende stemmen in de Tweede Kamer die pleitten voor noodsteun voor studenten. In april liet het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nog weten eerst te kijken welke groep studenten de hulp het meest nodig heeft, voordat er maatregelen genomen zouden worden. Uiteindelijk werd besloten om het studenten ov-abonnement met drie maanden kosteloos te verlengen.

Petitie

Rogier is niet de enige student die een petitie is gestart voor vermindering van het collegegeld. Eerder dit jaar startte de 21-jarige Sema Keskin van Tilburg University al een petitie die momenteel meer dan 50.000 keer is ondertekend. Die petitie is aan de Tweede Kamer voorgelegd, maar er is nog steeds compensatieregeling voor studenten in werking gesteld.

Ster advertentie
Ster advertentie