Up 2 Date

'Wij slaven van Suriname' van Anton de Kom in bestsellerlijst

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Wij slaven van Suriname' van Anton de Kom in bestsellerlijst

Het boek Wij slaven van Suriname van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom staat na 86 jaar voor het eerst in de bestsellerlijst. Dat heeft De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag bekendgemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

aanklacht tegen racisme

In het boek wordt de Surinaamse geschiedenis beschreven. Het boek bestaat al sinds 1934. Het is een aanklacht tegen racisme en koloniale uitbuiting. Anton de Kom was een van de belangrijkste verzetshelden tegen koloniën en leefde van 1898 tot 1945. Hij overleed in een Duits concentratiekamp. Een nieuwe uitgave van het boek kwam deze week binnen op nummer 30 in de lijst van best verkochte boeken in Nederland. Verder staan er in de lijst vooral veel thrillers en boeken/biografieën van/over BN'ers en voetballers.

black lives matter

Veel mensen die Black Lives Matter steunen hebben de afgelopen weken het boek van Anton de Kom aangeraden om te lezen. Ook staat Anton de Kom sinds vorige maand in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Hij is daarmee de eerste Surinamer ooit.

surinaamse studenten unie

Wij slaven van Suriname was na de Tweede Wereldoorlog jarenlang niet te koop en te vinden. In de jaren zestig werd het boek herontdekt door studenten van de Surinaamse Studenten Unie. Sindsdien zetten de Surinaamse gemeenschap en antiracisme-activisten zich in om het boek te verspreiden.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of ongelijke behandeling is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg!

Ster advertentie
Ster advertentie