Up 2 Date

Schokkende foto van verdronken vader en dochtertje is het trieste beeld van The American Dream

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Schokkende foto van verdronken vader en dochtertje is het trieste beeld van The American Dream

The American Dream. Het blijft voor veel Latijns-Amerikanen de ultieme droom voor een beter leven. Vaak wordt meteen aan Mexicanen gedacht. Toch is het ook de keiharde realiteit voor mensen uit Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua. Zo ook voor Óscar Alberto Martínez Ramírez uit El Salvador en zijn dochtertje Valeria van bijna 2 jaar.

Grensoverstekers koesteren allemaal dezelfde droom en zijn bereid om hun leven op het spel te zetten om die na te jagen. En dat allemaal voor een betere toekomst. Vooral in Centraal-Amerika waar de moordcijfers hoog liggen. De laatste en enige optie in zo’n benarde situatie? The United States of America.

Brownsville

Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn dochtertje Valeria waagden de stap. Zij probeerden de snelle en ongenadige rivier Rio Bravo over te steken om vervolgens het Amerikaanse Brownsville binnen te komen. Helaas haalden vader en dochter Brownsville uiteindelijk nooit en verdronken zij in de Rio Bravo. De schokkende foto is het trieste beeld van wat illegale migranten allemaal moeten doorstaan om “even” de grens over te gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coyote

De prijs die een mensensmokkelaar, ook wel bekend als coyote, vraagt om de grens over te gaan, kan al snel oplopen tot 8000 dollar. En dat zonder garantie dat je de grensovergang levend of zonder arrestatie haalt. Het is geen Super Mario op je Gameboy waarbij je het gewoon “eventjes” opnieuw probeert nadat je game over bent gegaan.

Het afgelopen jaar probeerden bijna 400.000 personen de grens zonder succes over te steken. Daar zaten zo’n 50.000 jongeren onder de 18 jaar tussen die de grensovergang waagden zonder ouders.

We kunnen het ons soms niet voorstellen. Je eigen land verlaten voor een betere toekomst. Het land waar: je geboren bent, je familie woont, je al je vriendjes en vriendinnetjes hebt. Het land waar je zo graag wilt blijven, maar simpelweg geen toekomstperspectief hebt. Een goed moment om hier even stil bij te staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie