Up 2 Date

Israël sluit kantoren van bekende nieuwszender Al Jazeera

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Israël sluit kantoren van bekende nieuwszender Al Jazeera

Israël heeft aangekondigd de kantoren van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera te gaan sluiten. Deze beslissing komt na uitlatingen van de Israëlische premier Netanyahu, die Al Jazeera beschuldigt van "opruiende berichtgeving."

45 DAGEN

De Israëlische minister van Communicatie, Shlomo Karhi, heeft verklaard dat de maatregel per direct ingaat, zo meldt hij op het sociale platform X. De relatie tussen Israël en Al Jazeera is al lange tijd gespannen. Al Jazeera, bekend om zijn uitgebreide en vaak kritische verslaggeving over het Midden-Oosten, inclusief de conflicten in Gaza, is volgens Netanyahu een bron van opruiende content. Netanyahu had eerder al aangegeven de uitzendingen van Al Jazeera vanuit Israël te willen verbieden en recentelijk heeft het Israëlische parlement een wet aangenomen die dit mogelijk maakt. Volgens deze wet kan de nieuwszender voorlopig voor 45 dagen niet meer worden uitgezonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

SINDS 2017

De zender, die gefinancierd wordt door de Qatarese regering, benadrukt dat zij onafhankelijk opereren. In reactie op de acties van Israël heeft de communicatieafdeling van Al Jazeera gesproken van "aanhoudende aanvallen op onze journalisten en op de persvrijheid." Zij ontkennen dat hun berichtgeving bevooroordeeld of opruiend zou zijn. In 2017 nam Israël al stappen om de uitzendingen van Al Jazeera te blokkeren, nadat de zender ervan beschuldigd werd geweld aan te wakkeren tijdens een periode van verhoogde spanningen rond heilige plaatsen in Jeruzalem.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"GEEN PERSVRIJHEID VOOR HAMAS"

Minister Karhi heeft in zijn verklaring benadrukt dat Al Jazeera als een propagandakanaal voor Hamas fungeert en stelde dat "er geen persvrijheid zal zijn voor spreekbuizen van Hamas." Deze uitspraak benadrukt de visie van de Israëlische regering wat betreft strikte controle op berichtgeving binnen haar grenzen.

Ster advertentie
Ster advertentie