Up 2 Date

Maximumsnelheid vanaf vandaag verlaagd naar 100km per uur

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Maximumsnelheid vanaf vandaag verlaagd naar 100km per uur

Een trage maandagochtend. Want behalve dat ons land in lockdown is door het coronavirus, is tot grote teleurstelling van veel autobestuurders de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen verlaagd. Sinds vanochtend 06:00 rijdt iedereen voortaan 100 in plaats van 130 km/u.

Waarom verlaging?

De verlaging geldt op alle snelwegen van 06:00 tot 19:00. Op bepaalde trajecten mag je tussen 19:00 en 06:00 nog wel 120 of 130 kilometer per uur rijden. Dat zijn trajecten waar dat eerst ook al was toegestaan. In november besloot de regering de snelheid te verlagen vanwege de uitstoot van stikstof. Hierdoor komt er weer ruimte vrij om te bouwen. Bouwprojecten werden door de stikstofcrisis in de wacht gezet, omdat benodigde vergunningen niet werden verleend.

aandachtspunten

Met een app als Flitsmeister zit je de aankomende periode nog niet safe. Nog niet alle navigatie-apps zijn ingesteld op de nieuwe maximumsnelheid. Daarom wordt geadviseerd goed op de borden te letten en deze meer te vertrouwen dan wat de navigatie je zegt. Verkeerspolitieman Egbert-Jan van Hasselt vertelt in het AD dat er geen extra snelheidscontroles komen, maar dat de politie wel hun pakkans wil gaan verhogen. Dit gaan ze doen tot 50 tot 100 onopvallende politieauto's aan te schaffen en in te zetten. Deze voertuigen gaan mobiele snelheidscontroles verrichten. De eerste auto's kunnen volgend jaar al op de weg staan. Dit betekent niet dat je ongestraft over de weg kan scheuren. Wie zich niet aan de snelheid houdt en 130 kilometer per uur blijft rijden waar 100 km is toegestaan, kan dit jaar €297 aftikken als hij of zij wordt betrapt. En daar zitten de administratiekosten nog niet bij inbegrepen.

Reacties

Zoals eerder gezegd zijn veel mensen not amused door de nieuw snelheidsregels. Maar sommigen kunnen zich er met wat humor wel overheen zetten.

Ster advertentie
Ster advertentie