Up 2 Date

Aylin en Efrain getraumatiseerd door deelname Temptation Island "Willen niet dat dit anderen ook overkomt"

foto: Youtube
  1. Newschevron right
  2. Aylin en Efrain getraumatiseerd door deelname Temptation Island "Willen niet dat dit anderen ook overkomt"

Aylin (24) en Efrain (26) deden mee met Temptation Island en raakten daardoor dusdanig getraumatiseerd dat ze er nog steeds last van hebben. Twee jaar na hun deelname doen ze een boekje open over hun ervaringen tijdens de opnames en daarna. Zo hopen ze te voorkomen dat anderen hetzelfde zullen meemaken.

In 2019 deed Efrain al mee aan Temptation Island als verleider. Niet lang daarna kreeg hij een relatie met Aylin. Ze willen graag samen naar Italië verhuizen, zodat Efrain mee kan doen aan het Italiaanse Big Brother VIPs. Het is zijn droom om het te maken als acteur en mee te doen met grotere reality programma's. Om mee te doen aan het Italiaanse programma moest hij eerst nog iets bekender worden, was de voorwaarde. Nog eens meedoen met een Nederlands reality programma zou dus een goede manier zijn om meer naamsbekendheid te krijgen. Het lijkt daarom voorbestemd als hij een dag later een telefoontje krijgt van Temptation Island, met de vraag of hij dit keer samen met Aylin mee wil doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boete

Van te voren spreken ze met een psycholoog en in juni tekenen ze het contract met RTL. Hierin staat dat ze zich niet mogen uitspreken over het programma zonder toestemming. Als ze dit wel doen, kunnen ze een boete krijgen van maar liefst 20.000 euro. De dreiging van deze fikse regel zorgt ervoor dat het stel zich absoluut niet vrij voelt om eerlijk te zijn over hun ervaringen tijdens de opnames, die hen naar eigen zeggen ernstig hebben beschadigd.

Alleen alcohol

Efrain en Aylin spraken voor hun deelname met elkaar af niet te veel te drinken en niemand op hun kamer te laten. Het lijken op zich geen onmogelijke dingen om je aan te houden, maar niets bleek minder waar te zijn. De draaidagen waren lang en de temperaturen waren hoog. Vaak konden ze maar van 03.00 uur 's nachts tot 06.00 's ochtends slapen en Aylin's hoofdhuid verbrandde zelfs, omdat de opnames zo lang duurden. "Ik had soms het gevoel dat ik moest flauwvallen en vroeg dan om water. Maar vaak was er alleen alcohol. Als ik ’s ochtends sinaasappelsap nam, proefde ik dat ook daar drank in zat", vertelt Aylin aan het AD.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik ging recht op de productie af"

Maar nog erger was volgens het stel, de manier waarop de crew de cast manipuleerde. Zo wordt er een verleidster bij Efrain naar binnen gestuurd met een ontbijtje. Maar Aylin krijgt alleen te zien dat er iemand op zijn kamer is. Dit triggerde bij haar de eerste paniekaanval. De dag erna vertelden ze haar dat ze geen beelden meer te zien zou krijgen, omdat deze te heftig zouden zijn. Vervolgens werd ze onder hoge druk gedwongen om op dat moment te besluiten of ze bij Efrain wilde blijven of niet. Als ze onder dwang besluit er een punt achter te zetten, raakt Efrain van slag. "Op dat moment wist ik: ze hebben Aylin gemindfuckt. Ze hebben me toen tegengehouden, want ik ging recht op de productie af. De productiemedewerkers hebben me vastgeklemd en me in een badkamer gestopt met één kandidaat, zodat ik kon kalmeren", vertelt hij. Toen hij eenmaal kalm was, wilde hij naar huis. Maar dat stond het programma niet toe. Ze gaven hem de keuze tussen blijven en meewerken, of de boete van minimaal 20.000 euro.

Nachtmerries

Als Efrain na de opnames uitlegt aan Aylin hoe het werkelijk zat met de verleidster op zijn kamer, besluiten ze toch samen te blijven. De eerste zes maanden na hun deelname aan het programma, mag het stel echter niet samen gezien worden om spoilers te voorkomen. Ook mogen ze vanwege de zwijgplicht niet praten over wat er is gebeurd tijdens de opnames. Aylin krijgt het erg zwaar en keert steeds meer in zichzelf. "Ik kon niet meer slapen, als ik wél sliep werd ik zwetend wakker, dacht ik dat ik geluiden van mijn tablet hoorde, die nieuwe beelden zouden aankondigen." Haar klachten worden erger en tot twee keer toe probeert ze zichzelf zelfs het leven te ontnemen. Gelukkig overleeft ze dit.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Juridische stappen

Naar aanleiding van mediationgesprekken met RTL en Simpel Zodiak, het uitvoerende bedrijf achter het programma, krijgt het stel 30.000 euro. Dat bedrag zou de misgelopen inkomsten en emotionele schade moeten vergoeden. Wel wordt hierbij nadrukkelijk gesteld dat deze toelage niet betekent dat het programma aansprakelijkheid accepteert of enige vorm van schuld bekent. Al beloven ze wel verbetering.

Helaas hebben Aylin en Efrain daar niets van gemerkt, wanneer de opnames weer beginnen. Ze besluiten juridische stappen te ondernemen en worden hierin bijgestaan door Sébas Diekstra, de advocaat die ook de slachtoffers van The Voice of Holland helpt. Het is hun doel te voorkomen dat niemand meer hoeft mee te maken waar zij doorheen zijn gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie