Up 2 Date

Vluchteling tegen VN: "geef ons toegang tot hoger onderwijs."

  1. Newschevron right
  2. Vluchteling tegen VN: "geef ons toegang tot hoger onderwijs."

Gisteren begon in New York een VN-topconferentie over vluchtelingen. De 22-jarige student Mohammed Badran mocht daar een speech geven. Hij vluchtte twee jaar geleden van Syrië naar Nederland.

studeren

Badran hoopte in Nederland meteen te kunnen doorstuderen, maar dat was niet makkelijk. Voordat je kan gaan studeren in Nederland, moet je eerst wachten op een verblijfsvergunning en wachten op een huis.

"Daarna mag je pas de taalcursus doen. Wil je dan gaan studeren, moet je eerst nog een schakeljaar doen en na al die jaren wachten kan je dan eindelijk aan je studie beginnen."

Volgens Badran was het daarom moeilijk om weer onderdeel te worden van de maatschappij.

"Aan de ene kant de 'normale Nederlandse maatschappij', die goed functioneert, en aan de andere kant de 'vluchtelingenmaatschappij' waarbij niemand door kan studeren en dus niet zijn leven op kan bouwen."

Inmiddels gaat het goed met Mohammed Badran. Hij is weer begonnen aan een studie en heeft hij een stichting van en voor vluchtelingen opgezet. Gisteren mocht hij een speech geven op de VN-vluchtelingentop. In zijn speech pleitte hij voor "een halt in het geweld in Syrië, bescherming van vluchtelingen en toegang tot hoger onderwijs voor jonge vluchtelingen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie