Mantelzorgers krijgen steeds minder vergoeding van gemeenten
- News
- Mantelzorgers krijgen steeds minder vergoeding van gemeenten
Mantelzorgers krijgen steeds minder vaak een vergoeding van de gemeente voor hun zorgwerkzaamheden. Als dit wel gebeurt, is dit in de meeste gevallen in de vorm van een cadeaubon ter waarde van gemiddeld 61 euro. Dat blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL. De organisatie stelt dat het waarderen en serieus nemen van mantelzorgers juist cruciaal is.
Steeds minder vaak geld
Er zijn in Nederland miljoenen mensen die vrijwillig voor een ziek familielid zorgen, waaronder een kwart van de jongeren. Dat wordt vaak gedaan met alle liefde, maar kan desondanks zorgen voor stress, psychische klachten en andere struggles.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mantelzorgers het liefst een geldbedrag ontvangen voor hun werk. Dat gebeurde tot 2015 ook: toen kregen ze 200 euro per jaar. Daarna werd het dan wel niet vergoeden van mantelzorgers overgedragen aan gemeenten. Het resultaat daarvan is dat mantelzorgers nu in slechts een derde van de gemeenten nog een geldbedrag krijgen. Het gaat om gemiddeld 114 euro per jaar. De helft van de gemeenten keert een cadeaubon uit en in zeven procent van de gemeenten krijgen mantelzorgers alleen een bos bloemen of een cadeaupakket. Slechts enkele gemeenten hebben de vergoeding voor mantelzorgers juist met gemiddeld 20 euro verhoogd.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Geen oprechte waardering'
Verder stelt MantelzorgNL ook dat het systeem voor het waarderen van mantelzorgers ingewikkeld is. Zo is het van tevoren niet altijd duidelijk hoe hoog het bedrag is, omdat het afhangt van het aantal mantelzorgers dat zich aanmeldt in de gemeente. Volgens directeur Liesbeth Hoogendijk krijgen mantelzorgers op deze manier "geen warm gevoel of oprechte waardering", iets wat wel zou moeten.
De organisatie roept nieuw gekozen gemeenteraadsleden daarom op om zich in te zetten voor goede waardering en ondersteuning van mantelzorgers, omdat de kans anders bestaat dat de vergoedingen helemaal verdwijnen. "Gezien worden als mantelzorger en serieus worden genomen in de totale zorg rondom de zorgvrager is van cruciaal belang. Kijkend naar de vergrijzing en de oplopende tekorten in de zorg kunnen gemeenten hier hun ogen niet voor blijven sluiten", aldus Hoogendijk.
Jonge mantelzorgers
De 29-jarige Fee vertelde een tijdje terug aan FunX over haar ervaring als mantelzorger. Ze zorgt al jaren voor haar moeder en oma. "Pas sinds een paar jaar, sinds het routine is, merk ik dat het best wel zwaar is. Vooral omdat ik nu ook aan mezelf aan het werken ben. Ik kom er nu pas achter dat ik mezelf altijd aan de kant heb geschoven." Ze gaf aan hoeveel de waardering vanuit de gemeente voor haar betekent:
"Wat me heeft geholpen, is de 'Pluim' die ik van gemeente Den Haag heb ontvangen. Dat is een soort tegoedbon voor mantelzorgers, die je kunt besteden aan ontspanning voor jezelf, zoals een bezoek aan de spa. Ik ben niet materialistisch, maar het gaat om de waardering die ik eigenlijk nooit heb gekregen. Je kan nergens echt registreren dat je de zorg voor familieleden op je neemt, dus het gevoel van 'ik doe er niet toe' is erg groot. Door die Pluim voelde ik dat mijn werk en ik toch gezien worden."
Lees ook
FunX
Opgroeien met een depressieve ouder: "Ze lag altijd op de bank of in bed"FunX
Mantelzorger Nikki (22): "Ondanks mijn vaders MS hebben wij een hele sterke band"Close-up
Fee (29): "Pas na jaren mantelzorgen merk ik hoe zwaar het eigenlijk is"Up 2 Date
Kick Out Zwarte Piet stopt voorlopig met demonstraties tijdens sinterklaasintochten