Up 2 Date

AUDIO: Student Inholland wil melding van discriminatie maken en zoekt andere school

  1. Newschevron right
  2. AUDIO: Student Inholland wil melding van discriminatie maken en zoekt andere school

Een onderwijsassistent van Inholland Haarlem mailde een student dat ze bij een overplaatsing naar Inholland Amsterdam rekening moet houden met meer allochtone studenten. Een dag na de e-mail vertelt de ontvanger dat ze nog steeds in shock is.

Andere school

De student die het mailtje ontving wil anoniem blijven, maar was wel bereid om met FunX-dj Rutger te praten. De student vertelt onder andere dat ze melding gaat doen van discriminatie. Ook gaat ze op zoek naar een andere school dan Inholland: "Ik kan me niet voorstellen dat ik naar zo'n school ga. Ik hoop dat het op korte termijn nog lukt. Inholland ziet mij niet terug."

Best klote

"Ik had vorige week nog een discussie met een vriendin van me over discriminatie," zegt de anonieme student bij FunX. "Ik gaf toen nog aan dat ik er nuchter in stond. Voor mij zijn we allemaal één. Ik doe een ander ras niets aan, maar nu zie ik dat het ook met mij kan gebeuren. Dat is best klote eigenlijk. Het maakt allemaal gevoelens bij me los, waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Ik voel me best opgelaten."

Melding discriminatie

De student heeft nog niets van Inholland gehoord. Ze geeft wel aan dat ze blij is dat de school er werk van maakt, maar dat gaat ze zelf ook doen: "Ik wil melding maken van discriminatie. Dat is me aangeraden. (..) Het interesseert mij niet met wie ik in de klas zit. Kleur en afkomst is voor mij niet belangrijk. Ik kan met iedereen samenwerken."

Pijn

De student vindt dat het nergens op slaat dat iemand van school een leerling alerteert dat er op een andere school meer allochtone mensen zijn: "Zijn er allochtone mensen waar je moeite mee moet hebben dan? Dit is een eigen mening waar niet om gevraagd is. We zijn allemaal één, dus scheer ook iedereen over één kam. Nu heb je veel sensatie vanwege een overplaatsing. Ik zou zeggen: verdiep je erin en hou je niet bezig met discrimineren. Je doet een ander meer pijn dan je denkt."

Update: Een uur na het interview met de studente plaatste Inholland een officieel statement op hun website.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inholland is geschrokken van de onrust die woensdag op de sociale media is ontstaan en heeft inmiddels geconstateerd dat een administratief medewerker een aankomende student heeft gemaild over een wijziging van inschrijving. De collega heeft zichzelf vanmorgen gemeld bij de directeur. Deze heeft een stevig gesprek gevoerd. De collega heeft nooit de intentie gehad te discrimineren, heeft veel spijt betuigd en excuses aangeboden.

Ster advertentie
Ster advertentie