Up 2 Date

Belgische Maëlle (17) overlijdt door zeldzame 'tamponziekte'

foto: Maëlle, Foto: Facebook Laurence Hennuy
  1. Newschevron right
  2. Belgische Maëlle (17) overlijdt door zeldzame 'tamponziekte'

In België is donderdag een 17-jarig meisje overleden aan de heel erg zeldzame 'tamponziekte', wat eigenlijk het Toxische Shock Syndroom (TSS) heet. De ziekte kun je krijgen als je te lang een tampon inhoudt, waardoor er bacteriën vrijkomen die levensgevaarlijk zijn.

Risico's

Toxische Shock Syndroom is de oorzaak van de dood van de 17-jarige Belgische Maëlle Nactergal. De moeder van Maëlle, Laurence Hennuy, heeft op Facebook een dringende oproep aan jonge meiden, verpleegkundigen en artsen gedaan. Ze wil dat iedereen zich verdiept in de risico's van het dragen van tampons.

koorts en overgeven

Maëlle ging dinsdag naar de dokter met de eerste symptomen van de ziekte. De avond daarvoor kreeg ze last van koorts en moest ze overgeven. Een griepje, dacht iedereen, maar ze bleef heel erg hoge koorts houden. "We hebben vroeg in de ochtend de dokter gebeld", vertelt Laurence. "Hij dacht ook dat het een griepje was en schreef een behandeling voor, maar niets hielp. Het werd zelfs zo erg dat we die dag nog de nooddiensten hebben gebeld."

'ernstige griep'

Haar dochter werd naar het ziekenhuis gebracht, waar ze werd behandeld voor 'ernstige griep'. Pas toen er niets verbeterde en Maëlle naar de intensive care werd gebracht, kwamen de artsen erachter dat het TSS was. Toen was het al te laat: de artsen konden niets meer doen om het leven van Maëlle te redden.

Hoewel er niet op tijd werd gemerkt dat Maëlle TSS had, is haar moeder niet boos op de artsen en het ziekenhuis. De ziekte is namelijk heel erg zeldzaam en is moeilijk te herkennen.

nooit langer dan 8 uur

Dat er iemand dood gaat aan TSS is heel zeldzaam, maar gebeurt dus heel soms nog wel. De oorzaak is het te lang dragen van een tampon, waardoor er gevaarlijke stoffen die je lichaam afscheidt kunnen gaan 'broeden'. Hoe lang je een tampon in mag houden, is afhankelijk van hoeveel je menstrueert. Wel wordt aangeraden om een tampon nooit langer dan 8 uur in te hebben.

ook bij mannen

De ziekte wordt tamponziekte genoemd omdat het vooral voorkomt bij vrouwen die tampons gebruiken, maar de ziekte kan ook bij mannen voorkomen. In dat geval komt het omdat de giftige stoffen via wondjes in je bloed terechtkomen.

Maëlle wordt woensdag in het Belgische Somzée begraven.

Ster advertentie
Ster advertentie