Up 2 Date

Lale Gül opgelucht na aanhouding verdachte bedreigingen: "Ik was best wel pessimistisch"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lale Gül opgelucht na aanhouding verdachte bedreigingen: "Ik was best wel pessimistisch"

Schrijfster Lale Gül heeft veel kritiek over zich heen gekregen na de publicatie van haar boek Ik ga leven. Daarnaast kreeg ze ook te maken met bedreigingen. Inmiddels heeft de politie in Noord-Brabant een 19-jarige man aangehouden op verdenking van het online bedreigen van Lale Gül. De schrijfster maakte het nieuws over de aanhouding bekend in een interview met de NOS.

Opgelucht

De verdachte werd gisterochtend door de politie Amsterdam aangehouden. Over de aanhouding zegt Gül: "Ik weet niet waarom, maar ik was best wel pessimistisch. Ik dacht: misschien gaat niemand hiervan consequenties ervaren, maar nu ik zie dat het toch echt gebeurt en er echt werk van is gemaakt, ben ik wel enorm opgelucht, omdat het natuurlijk ook een signaal afgeeft voor de mensen die dezelfde intentie nog hadden in de toekomst. Je ervaart echt sancties hiervan."

Meerdere accounts

De verdachte werd door de politie Amsterdam opgespoord. De politie wist te achterhalen dat de verdachte meerdere accounts gebruikte die te herleiden zijn naar één persoon. Over de inhoud van de bedreigingen liet de politie niets los.

Geen kritiek op het geloof

Gül wordt sinds de lancering van haar boek Ik ga leven online bedreigd. In haar boek uit ze kritiek op de Turkse cultuur waarin ze streng werd opgevoed. Zo beschrijft ze in detail hoe ze thuis botste met haar ouders over de strenge restricties die haar werden opgelegd. Hoewel Gül het boek vooral schreef om kritiek te uiten op de strenge gemeenschap waarin ze opgroeide, wordt het boek door velen beschouwd als kritiek op de islam. De verschijning van het boek leverde haar niet alleen haatberichten op sociale media op, maar zorgde ook thuis voor heftige ruzies met haar ouders. Zo wilden haar ouders dat ze niet meer in de media verscheen en in de vergetelheid raakte.

Bijval van lotgenoten

Ondanks alle kritiek kon de schrijfster ook op veel bijval rekenen van lotgenoten. "Tot mijn eigen verbazing heb ik veel meer lotgenoten dan ik ooit had durven dromen, want dat blijkt uit mijn inbox", aldus Gül. Na de enorme backlash op haar debuutroman gaf Gül aan niet meer over de islam te schrijven.

Ster advertentie
Ster advertentie