Films, Series & TV

Lale Gül blikt terug op commotie over boek: 'Heb meer lotgenoten dan ik ooit had durven dromen'

foto: NPO/BNNVARAfoto: NPO/BNNVARA
  1. Newschevron right
  2. Lale Gül blikt terug op commotie over boek: 'Heb meer lotgenoten dan ik ooit had durven dromen'

De Turks-Nederlandse Lale Gül bracht vorige week haar boek Ik Ga Leven uit over haar streng islamitische opvoeding en hoe zij het geloof de rug toekeerde. Na de publicatie van het boek en haar televisieoptreden in Op1 kreeg de 23-jarige studente veel lof, maar ook een hoop kritiek vanuit haar gemeenschap en zelfs doodsbedreigingen. In De Vooravond blikt ze nu terug op de commotie en onthult ze hoe haar familie het boek niet in dank afnam.

'De hel brak los thuis'

In het boek beschrijft Lale uitvoerig hoe zij thuis clashte met haar ouders over de strenge regels die haar werden voorgeschreven. Van die gedetailleerde beschrijvingen waren haar ouders echter niet op de hoogte en daardoor "brak de hel los" bij haar thuis, aldus Lale, die nog altijd bij haar ouders in Amsterdam woont. "Thuis waren ze ziedend op mij. Veel mensen hadden het voor hen vertaald en nog eens extra aangedikt."

Dat leidde tot heftige gesprekken met haar ouders. "Ze willen dat ik niet meer in de media verschijn, vinden dat ik in de vergetelheid moet raken en schamen zich kapot om überhaupt nog daar te wonen, omdat ze aangesproken worden door buurtbewoners. Ook durven ze niet meer naar de supermarkt of de moskee."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen kritiek op geloof, wel op cultuur

Lale benadrukt dat ze haar boek niet heeft geschreven om kritiek te uiten op de islam. "Ik zou het geloof hebben beledigd volgens sommigen, maar dat is niet waar. Ik ken genoeg moslims die het boek hebben gelezen en zeggen: dit is vooral cultuurkritiek en je gaat helemaal niet in op de religie."

'Meer lotgenoten dan ik had durven dromen'

Lale geeft toe dat ze eigenlijk niet meer van plan was om in talkshows aan te schuiven. Toch besloot ze alsnog in te gaan op de uitnodiging van De Vooravond, omdat ze het belangrijk vindt haar verhaal te doen. "Ik wil meisjes die ook gebukt gaan onder strenge restricties in hun gemeenschap laten zien dat er ook manieren zijn om je daarvan los te maken", vertelde ze aan presentatrice Fidan Ekiz. Die missie is geslaagd volgens Lale. "Tot mijn eigen verbazing heb ik veel meer lotgenoten dan ik ooit had durven dromen, want dat blijkt uit mijn inbox."

Ster advertentie
Ster advertentie