Up 2 Date

Unicef: '11.000 kinderen gedood of gewond sinds burgeroorlog Jemen'

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Unicef: '11.000 kinderen gedood of gewond sinds burgeroorlog Jemen'

In Jemen zijn sinds de burgeroorlog, die zo'n acht jaar geleden begon, meer dan 11.000 kinderen gedood of gewond geraakt. Dat meldt Unicef. Dat zijn er gemiddeld vier per dag, al liggen de daadwerkelijke cijfers waarschijnlijk hoger. Momenteel lopen nog eens honderdduizenden andere kinderen het risico om te overlijden door honger en ziektes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Humanitaire ramp

Jemen verkeert al lange tijd in de grootste humanitaire crisis ooit. Dat komt door de bloederige burgeroorlog, waar de bevolking het slachtoffer van is: al zeker 150.000 mensen kwamen om het leven en miljoenen raakten dakloos.

Volgens de Verenigde Naties hebben zo'n 18 miljoen Jemenieten momenteel geen toegang tot schoon water of medische zorg. Daarnaast zijn zo'n 2,2 miljoen kinderen ondervoed, van wie een kwart jonger dan 5 jaar oud is.

Conflict moet stoppen

Unicef benadrukt nogmaals dat het belangrijk is dat de oorlog, die door bemoeienis van Saudi-Arabië en Iran een internationaal conflict is, beëindigd wordt. In juni was er dankzij bemiddeling van de VN een tijdelijke wapenstilstand, maar sinds oktober is er opnieuw geweld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geld nodig

Verder is er volgens de hulporganisatie van de VN zo'n 484 miljoen dollar nodig om de bevolking in Jemen te helpen. Dit jaar konden er dankzij financiële hulp meer dan 260.000 kinderen behandeld worden voor ondervoeding en kregen 4,7 miljoen Jemenieten toegang schoon drinkwater. Ook werden er 1,6 miljoen kinderen gevaccineerd tegen besmettelijke ziektes.

Ster advertentie
Ster advertentie