Naar homepage
OMG

Vissers uit Jemen in één klap rijk na vondst zeldzaam stinkend goedje in potvis

foto: BBC
  1. Newschevron right
  2. Vissers uit Jemen in één klap rijk na vondst zeldzaam stinkend goedje in potvis

In Jemen is een groep arme vissers in één klap letterlijk stinkend rijk geworden. Ze vonden namelijk een dode potvis met daarin een zeldzaam, waardevol, maar stinkend goedje ter waarde van meer dan een miljoen dollar: ambergrijs.

Zeldzame potviskots

"Een onbeschrijflijk gevoel", vertelt een van de vissers in een video van BBC. Ambergrijs is een substantie die soms in de darmen van potvissen zit. Kort uitgelegd is het een soort potviskots. Dat klinkt allesbehalve fris, maar het spul wordt vaak gebruikt in parfums. Vaak wordt daar een namaakversie voor gebruikt, maar het echte product is heel duur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schat

De groep van 35 vissers vond het dode dier in de Golf van Aden, een deel van de Arabische Zee tussen Jemen en Somalië. "Als je een walvis vindt met daarin ambergrijs, dan vind je een schat", aldus een van de vissers. Dat blijkt: in het lichaam troffen ze zo'n 127 kilo van het spul aan, goed voor anderhalf miljoen dollar.

In de video vertelt een visser dat ze het geld eerlijk hebben verdeeld en er huizen, auto's en boten van hebben gekocht. Sommigen gaan trouwen. "En we hebben geld gegeven aan armenhuizen." Die zijn er veel in Jemen, een land waar al jaren een humanitaire ramp aan de hand is met onder andere grote voedseltekorten.

"Het is een ongelooflijke droom die uitkomt. Maar ik blijf de zee opgaan, ook als het me niks oplevert."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie