Up 2 Date

Koning Willem-Alexander spreekt zich uit tegen discriminatie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Koning Willem-Alexander spreekt zich uit tegen discriminatie

Vandaag vond het jaarlijkse fotomoment van de Oranjes plaats. De Koninklijke familie poseerde vrolijk met z'n allen voor de foto, maar er was ook ruimte voor een serieuze noot. Koning Willem-Alexander ging uitgebreid in op hoe hij de racismedebatten in Nederland heeft ervaren en hoe hij zijn eigen rol in deze discussie ziet.

Racisme bestrijden

Tijdens een interview-moment vraagt een verslaggever van de NOS aan de koning: "Ziet u voor uzelf ook een rol weggelegd om het racisme te bestrijden?" Daarop antwoordt hij: "Ik heb het natuurlijk zeer intens meebeleefd deze discussie, daar kunt u vanuit gaan."

De koning denkt dat er meer nodig is dan 'alleen het hebben van goede wetgeving'. "Zolang impliciet en expliciet discriminatie plaatsvindt in Nederland, moeten wij dat samen aanpakken. Of het nou gaat om discriminatie op basis van ras, antisemitisme, seksuele geaardheid, alle vormen van racisme moeten worden aangepakt."

Thuis voelen

Willem-Alexander probeert zelf Nederlanders het gevoel te geven dat ze hier thuis horen. "Ik ben al jarenlang bezig met werkbezoeken in het kader van thuisgevoel. Mensen die zich in Nederland bevinden, ongeacht hun afkomst of religie, moeten zich in dit land thuis kunnen voelen."

Gouden koets

Koning Willem-Alexander bevestigde verder nog dat bij de restauratie van de Gouden Koets niks zal veranderen aan de omstreden slavenafbeeldingen, iets wat volgens veel mensen echt niet meer kan. "Het is een deel van ons cultureel erfgoed. We gaan nog niet de geschiedenis herschrijven bij de restauratie. Zodra de restauratie afgerond is, zien we wel verder."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie