Up 2 Date

Voormalig Facebook-manager: "Sociale media zijn gevaarlijk voor de maatschappij"

  1. Newschevron right
  2. Voormalig Facebook-manager: "Sociale media zijn gevaarlijk voor de maatschappij"

Chamath Palihapitiya is een voormalig manager van Facebook. Hij zorgde voor een grote gebruikersgroei, wat hem een enorm kapitaal opleverde. Met dit kapitaal probeert de miljardair nu verbetering in de wereld aan te brengen. Hoe hij dat wil bereiken vertelt hij op een bijeenkomst van de Stanford Business School. Daarnaast laat hij weten zich schuldig te voelen over zijn bijdrage aan de opbouw van sociale media.

Dopamine

Facebook, Instagram en WeChat, het zijn allemaal voorbeelden van instrumenten die de samenleving volgens Chamath verscheuren. Deze bedrijven maken misbruik van psychologie om je te manipuleren. De feedback in de vorm van likes en comments werken volgens hem als een shot dopamine. Daarnaast voeren geen maatschappelijke debatten meer, wordt er misinformatie verspreid en wordt de samenleving verdeeld. Als voorbeeld noemt hij een gebeurtenis in India:

"Er ging een hoax rond op WhatsApp in een dorp in India. Mensen waren daardoor bang dat hun kinderen werden gekidnapt. Ze gingen als een gek opzoek naar de dader. Negen 'verdachten' werden gelyncht."

Waarschuwing

Charmath waarschuwt: "Je wordt geprogrammeerd. Je moet zelf bepalen of je dat wil." En als je dat niet wil, dan is de enige oplossing om Facebook niet meer te gebruiken. Dat doet hij zelf ook niet meer. Want als je het beest voedt, dan zal het je volgens Charmath kapotmaken.

Het beest

Chamath heeft meegeholpen dat 'beest' te creëren. Van 2007 tot 2011 was hij verantwoordelijk voor de gebruikersgroei bij Facebook. Onder zijn leiding groeide Facebook van 50 miljoen naar 700 miljoen gebruikers. De voormalig Facebook-manager geeft aan dat ze er in die tijd wel bewust van waren dat er iets slechts kon gaan gebeuren.

Kapitaal

Toch kijkt hij niet alleen negatief op zijn Facebook-tijd terug. Hij heeft na zijn vertrek een groot kapitaal meegenomen, dat hij nu op een goede manier probeert te investeren. Zijn indrukwekkende bankrekening heeft het mogelijk gemaakt om de dingen te doen die hij wil doen. En dat is de wereld verbeteren. In tegenstelling tot de vele bedrijven die erop uit zijn om snel geld te verdienen.

"Er komen alleen maar nutteloze bedrijven bij. De kapitalistische markt is gek aan het worden."

Verandering

Er is volgens Chamath Palihapitiya maar één oplossing om dingen in de wereld te veranderen en dat is: heel veel geld verdienen. "Zo werkt de wereld. De wereld draait op geld." Zonder kapitaal doe je er niet toe, met kapitaal kun je meepraten. Charmath praat over een groep van 150 mannen die met hun overweldigende kapitaal de wereld bepalen. Het doel van de miljardair is om daar tussen te komen.

"Waarom zou het mij niet lukken?"

VAN STRAATARM NAAR MILJARDAIR

Chamath Palihapitiya vertelt in het interview ook dat het leven er tijdens zijn jeugd compleet anders uitzag. Hij groeide op in gezin met weinig geld. Ze leefden van een uitkering. Toen Chamath in Canada aan de slag ging bij een telecombedrijf, kwam hij in contact met de rijke directeur die miljardair was. De visie van deze directeur inspireerde Chamath. Dat was het moment dat hij besefte dat geld een instrument voor verandering is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie