Naar homepage
Up 2 Date

Thierry Baudet trekt zich terug als lijsttrekker Forum voor Democratie

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Thierry Baudet trekt zich terug als lijsttrekker Forum voor Democratie

Thierry Baudet heeft via een statement op Twitter bekendgemaakt te stoppen als lijsttrekker en leider van Forum voor Democratie. De politicus stapt niet helemaal uit de politiek. "Ik zie af van mijn plek op de kieslijst. Ik stel mijn positie ter beschikking. Uiteraard zal ik in de Kamer blijven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanleiding

De aanleiding voor het opstappen van Baudet is de onrust die de afgelopen week in zijn partij ontstond over de jongerenafdeling van Forum voor Democratie. Het Parool maakte zaterdag bekend dat er bij de jongeren van Forum voor Democratie leden actief zijn die zich antisemitisch en homofoob uiten en nazisympathieën hebben. De krant baseerde zich op gesprekken met anonieme bronnen, berichten op Instagram en screenshots van appgroepen.

Baudet wil met het opstappen als lijsttrekker de "ultieme politieke verantwoordelijkheid" nemen en hoopt dat daarmee de onrust verdwijnt.

vreselijke berichten

"De afgelopen dagen zijn er opnieuw berichten in de media verschenen over opmerkingen die in appgroepen van de jongerenbeweging van Forum voor Democratie zouden zijn rondgestuurd", begint Baudet zijn statement. "Het zijn vreselijke berichten: nazisme, antisemitisme, racisme... Het zijn denkbeelden waar ik niets mee te maken wil hebben."

De politicus voegt daar aan toe dat hij voor een samenleving staat die alleen kijkt naar persoonlijke kwaliteiten: "Je moet altijd kijken naar persoonlijkheid of iemand nou man, vrouw, homo, hetero, donker, blank, welke afkomst dan ook heeft. Dat zijn de waarden van Nederland en dat heb ik ook altijd geprobeerd te verdedigen in onze partij."

Trial By Media

Baudet haalt in zijn statement ook uit naar de media. Volgens hem maken de media ongegronde verwijten en worden sommige dingen "tot enorme proporties opgeklopt". Hiermee doelt hij onder anderen op zijn etentje met white supremacist Jared Taylor en twee leden van de extreem-rechtse organisatie Erkenbrand.

Daarnaast zegt hij zich niet te kunnen verenigen met de manier waarop er met mensen wordt omgegaan binnen Forum voor Democratie. Hij is het er niet mee eens dat een aantal partijgenoten niet willen wachten op nader onderzoek naar de incidenten in de appgroepen van de jongerenorganisatie, maar direct actie willen ondernmen.

"Natuurlijk moet er worden opgetreden, maar we dreigen op een punt te komen mensen voor de bus te gooien voordat we weten wat er is gebeurd", zegt Baudet. "Als dat de situatie is, dan wil ik de politieke verantwoordelijkheid nemen voor die trial by media, of als er dingen zijn voorgevallen die niet hadden gemoeten."

Ster advertentie
Ster advertentie