FunX

Thierry Baudet niet vervolgd vanwege tweet over Marokkanen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Thierry Baudet niet vervolgd vanwege tweet over Marokkanen

FVD-leider Thierry Baudet wordt niet vervolgd vanwege zijn 'treintweet' over Marokkanen. De politicus schreef eerder dit jaar op Twitter dat vriendinnen van hem werden lastiggevallen door 'vier Marokkanen in een trein'. Er werden verschillende aangiftes gedaan wegens discriminatie, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag besloten om Baudet niet te vervolgen.

Tweet

Baudet gebruikte zijn anekdote destijds als aanleiding om mensen op te roepen om 'eindelijk voor verandering te stemmen' en 'dit land te redden'. Zijn misplaatste berichten zorgden echter voor veel verontwaardiging op social media. Het bleek namelijk dat de vrouwen werden door NS-medewerkers in burgerkleding gecontroleerd werden op hun vervoersbewijzen. Een van de controleurs reageerde onder Thierry's bericht: "Ik vind het bijzonder dat je dit gebruikt om ‘het Marokkaanse volk’ zwart te maken. Mijn collega en ik zijn geboren en getogen in Nederland."

foto: Twitter: Thierry Baudet

Niet strafbaar

Het OM heeft naar Baudets tweet gekeken en is tot de conclusie gekomen dat het niet voldoet aan de criteria van groepsdiscriminatie: "Het OM is van mening dat de tweet inhoudelijk onvoldoende concreet is om te kunnen oordelen dat er een negatieve conclusie over Marokkanen als groep wegens hun ras wordt getrokken.”

Ook vindt het OM dat de tweet niet de grenzen overschrijdt van wat een politicus moet kunnen zeggen in een maatschappelijk of politiek debat.

Ster advertentie
Ster advertentie