FunX

#Datmeenjeniet: hoe een groep jongeren de strijd aangaat tegen online discriminatie

  1. Newschevron right
  2. #Datmeenjeniet: hoe een groep jongeren de strijd aangaat tegen online discriminatie

Wat doe jij als je op social media discriminatie voorbij ziet komen? Ga je daarop in of blokkeer je diegene? En hoe laat je eigenlijk zien dat online discriminatie niet normaal is? Met het project #datmeenjeniet worden jongeren getraind om voor elkaar op te komen en in te grijpen in plaats van toe te kijken bij online discriminatie. Deze jongeren worden 'upstanders' genoemd en één daarvan is Rui die er meer over vertelde in Start.

#Datmeenjeniet

Vaak zien jongeren op social media veel discriminerende reacties voorbijkomen, maar weten zij niet hoe zij hier iets tegen kunnen doen. Daarom bedachten Movisie, Diversity Media en Hogeschool Inholland het 3-jarige project #datmeenjeniet om online actieve jongeren te begeleiden en te leren hoe zij online nog effectiever het verschil kunnen maken.

Geheugensteuntje

Een van die jongeren die het verschil wil maken, is Rui. Zij is van Chinese afkomst en is ook slachtoffer geweest van hele heftige en discriminerende haatcomments op social media. In Start las zij een aantal comments op die zij weleens ontvangen heeft. Dat zijn reacties zoals "Is je k*t ook horizontaal?" of "K*nkerchinezen, allemaal dood maken". Het zorgt voor veel verdriet bij Rui en al die negativiteit maakt haar vooral moe. Door dit soort comments realiseert zij zich dat het heel belangrijk is om te strijden voor een discriminatievrije wereld. "Het is weer een geheugensteuntje dat het uitspreken tegen online en offline discriminatie nog steeds nodig is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerste hulp bij haatcomments aanpakken

Rui besloot zich op te geven als upstander met als doel het uitbannen van online discriminatie. Het mooie is dat ook jij het verschil kunt maken. Kom je haatcomments tegen en weet je niet wat je moet doen om voor iemand op te komen? Gelukkig heeft Rui wat tips voor wat je vooral wel en niet moet doen.

"Je moet niet op haatcomments van iemand reageren door diegene zelf uit te schelden. Reageer nooit op uiterlijke kenmerken, maar altijd op de inhoud en laat weten hoe je er zelf instaat. Wees educatief en laat weten waarom het niet oké is. [...] Ik denk dat het uitspreken van je mening een verschil maakt, zodat andere mensen ook nieuwe inzichten krijgen. Als je in gesprek met zo iemand gaat, dan is er een zaadje geplant."

Meer info

Wil je meer weten over het project #datmeenjeniet of wil je jezelf ook inzetten als upstander? Klik dan hier om naar de Instagrampagina te gaan voor meer informatie.

funxvideo_5f573cc5a953c

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie