Up 2 Date

Ambassadeurs boos over 'discriminatie' Afrikanen in China

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Ambassadeurs boos over 'discriminatie' Afrikanen in China

Een groep Afrikaanse ambassadeurs in China heeft in een gezamenlijke brief aan de Chinese minister van Buitenlandse Zaken hun zorgen geuit over 'discriminatie van Afrikanen' in het land. Vooral door de coronapandemie zouden velen hier hinder van ondervinden.

Het is in sommige delen van China niet makkelijk voor mensen van Afrikaanse afkomst. Zo zouden meerdere Afrikaanse inwoners van de Chinese stad Guangzhou de afgelopen dagen met huisuitzettingen te maken hebben gehad. Ook zouden ze verplicht meerdere coronatests hebben moeten ondergaan, zonder aanleiding, en in het openbaar gediscrimineerd worden, aldus lokale media.

Stigmatisering

In de brief schrijven de ambassadeurs dat dergelijke "stigmatisering en discriminatie" de valse indruk wekt dat Afrikanen het coronavirus verspreiden. De vertegenwoordigers eisen dan ook dat alles op het gebied van "gedwongen tests, quarantaine en andere onmenselijke behandelingen voor Afrikanen" onmiddellijk een halt wordt toegeroepen.

China ontkent

De Chinese autoriteiten daarentegen hebben laten weten zich niet te herkennen in het verhaal en claimen dat er geen sprake is van discriminatie. "Afrikaanse vrienden kunnen rekenen op een eerlijk, rechtvaardig en hartelijk ontvangst in China", zei een overheidswoordvoerder zondag.

Ster advertentie
Ster advertentie