Up 2 Date

Armeense Howick (13) en zusje Lili (12) moeten uiterlijk 8 september het land uit

foto: NPO/Laat op één
  1. Newschevron right
  2. Armeense Howick (13) en zusje Lili (12) moeten uiterlijk 8 september het land uit

De Armeense broer en zus Howick (13) en Lili (12) uit Amersfoort moeten uiterlijk 8 september het land uit zijn. Dat lieten zij maandagavond weten in het tv-programma Laat op één.

"Ik begrijp het echt gewoon echt niet. [...] Het is onmogelijk om afleiding te zoeken", zegt Lili.

Howick voegt toe: "We spreken onze moeder elke dag en voor haar was het ook heel moeilijk, zij was ook heel verdrietig en zat alleen maar te huilen."

Afscheid

Afgelopen vrijdag vertelde Dienst Terugkeer en Vertrek Howick en Lili dat zij nog twee weken in Nederland mogen verblijven. De moeder van Howick en Lili is een jaar geleden al uitgezet naar Armenië. Dat ging zonder afscheid van haar kinderen.

"Wij waren uit logeren en 'ze' zijn 's ochtends vroeg gekomen en hebben haar gewoon meegenomen. Toen zat ze een week in een soort van gevangenisachtige opvang. [...] We hebben geen afscheid genomen, want wij dachten we zien haar zo wel. Toen hoorden we dat ze in het vliegtuig naar Armenië zat."

Toekomst

De twee kinderen zien enorm op tegen hun terugkeer, maar vertellen sterk hun verhaal. "We hebben daar geen familie of vrienden. We komen daar terecht in een soort weeshuis waar maximaal 20 kinderen en in kunnen en daar wonen nu al 30. Misschien moeten we op de grond slapen. We weten niet eens of er genoeg eten is."

doorzetten

Volgens hun advocaat is 8 september nog een voorlopige datum. De Armeense overheid moet nog toestemming geven voor hun uitzetting. Ook kan het zijn dat de scholieren doorprocederen en dat de zaak bij het Europese Hof terechtkomt.

Ster advertentie
Ster advertentie