Naar homepage
Up 2 Date

Jongeren dit jaar massaal naar de stembus

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jongeren dit jaar massaal naar de stembus

De opkomst onder jongeren bij de Tweede Kamerverkiezingen was dit jaar opvallend hoog. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos, dat online onderzoek doet in opdracht van de NOS.

Flinke stijging

De opkomst in totaal komt volgens de laatste exitpoll uit op 82,6 procent van de stemgerechtigden; een vergelijkbaar aantal met de opkomst van vier jaar geleden. Binnen verschillende groepen waren er wel opvallende verschillen, vooral bij jongeren. De opkomst in de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar is 80 procent; een flinke stijging ten opzichte van de 67 procent die vier jaar geleden zijn stemrecht gebruikte.

Thema's

De cijfers laten ook zien wat de voornaamste thema's waren voor kiezers. De gezondheidszorg was dit jaar het belangrijkste thema, met 64 procent van de kiezers die aangaven dat dit thema een grote rol speelde bij hun stemkeuze. Normen en waarden en betrouwbaarheid van de overheid staan op plek twee en drie van belangrijkste thema's. De bestrijding van het coronavirus staat op plek acht; vooral onder FvD-stemmers speelde dit thema een grote rol, gevolgd door de VVD en PVV.

Ster advertentie
Ster advertentie