Up 2 Date

Procedure briefstemmen aangepast door minister

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Procedure briefstemmen aangepast door minister

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de procedure voor het tellen van briefstemmen aangepast. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Reden is dat zo'n 7 tot 8 procent van de briefstemmen ongeldig moest worden verklaard.

De briefstemmen

Vanwege het coronavirus was er voor 70+'ers de mogelijkheid om hun stem uit te brengen per brief. Thuis kregen zij daarvoor een briefstembiljet en een stempluspas opgestuurd. Het was voor de 70+'ers dan de bedoeling om het stembiljet in een speciale envelop te stoppen, en die samen met hun stempluspas in een retourenvelop naar het briefstembureau op te sturen. Wat bij een aantal stemmers misging in de procedure, is dat zij de stempluspas samen met het briefstembiljet in dezelfde envelop terugstuurden. Hierdoor werden zo'n 7 tot 8 procent van de briefstemmen ongeldig verklaard.

Aanpassing

De procedure wordt dus door minister Ollongren aangepast en voor de briefstemmen die niet helemaal volgens de regels zijn opgestuurd, geldt dat deze onder bepaalde voorwaarden toch worden meegeteld. Ollongren zegt dat medewerkers van het briefstembureau de stempluspas op geldigheid moeten controleren als die tegen de regels in in dezelfde envelop zit als het stembiljet. Als de pas geldig is, kunnen ze het stembiljet toch in de stembus kunnen doen zonder het in te zien of open te vouwen. Dat is namelijk verboden. "Op die wijze blijft het stemgeheim gewaarborgd", schrijft Ollongren.

Ster advertentie
Ster advertentie