FunX

Hoe gaat de VVD vertrouwen terugwinnen na het toeslagenschandaal?

foto: Gedupeerden van de toeslagenaffaire/ANP
  1. Newschevron right
  2. Hoe gaat de VVD vertrouwen terugwinnen na het toeslagenschandaal?

In de verkiezingsspecials van de TopiX-podcast gaan jongeren een pittig gesprek aan met politici over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Zo nam de 22-jarige Esma plaats tegenover Zohair El Yassini van de VVD. Ze vroeg hem waarom de partij als enige nog achter het leenstelsel staat en wat ze plan zijn om te gaan doen aan de opgelopen schade van het toeslagenschandaal.

Vertrouwen verloren?

Esma kaart aan dat door het toeslagenschandaal veel mensen het vertrouwen in de politiek zijn verloren. "Het heeft ertoe geleid dat veel mensen twijfelen om te gaan stemmen." Zelf gaat ze zeker wél stemmen, maar ze vertelt wel teleurgesteld te zijn in de regering, onder wie demissionair premier Rutte.

Zohair geeft aan dat het al een hele stap is dat het kabinet is teruggetreden. Daarnaast kan je volgens hem niet één partij of persoon als schuldige aanwijzen, ook al was VVD-leider Rutte destijds premier. "Als we er één ding van hebben geleerd, is het dat de hele politiek van de glijbaan is gedonderd. Zelfs de rechtelijke macht." Iedereen draagt dus de verantwoordelijkheid en dus ook de VVD, aldus Zohair. "Daarom hebben we officieel namens onze fractie excuses aangeboden."

Kritischer zijn

Excuses oké, maar wat is de volgende stap? Zohair vertelt: "Dan moet je het gaan fixen en zorgen dat je die 30.000 ouders helpt en compenseert." Dat er etnisch geprofileerd is, mag wat Zohair betreft ook zeker nooit meer gebeuren. "De les die wij hebben geleerd, is dat we altijd kritisch moeten zijn naar de informatie die je van de bewindspersoon krijgt en dat je die niet voor zoete koek moet slikken."

Studieschuld

Een ander onderwerp dat Esma aankaart, is het wel of niet behouden van het leenstelsel. Schulden van tienduizenden euro's en een hoop bijkomende stress: als het aan studerend Nederland ligt, komt de basisbeurs zo snel mogelijk weer terug. Ben je benieuwd waarom de VVD als enige partij nog steeds achter het leenstelsel staat en de basisbeurs voor studenten dus niet wil terugbrengen? En hoe de partij stagediscriminatie wil aanpakken? Luister hieronder het hele gesprek tussen Esma en Zohair terug.

#8 - "Hoe hoog was jouw studieschuld eigenlijk Zohair?", - Esma Kendir in gesprek met Zohair El Yassini van de VVD (S03)

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Tweede Kamerverkiezingen

FunX slaat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing de handen ineen met 3FM en NPO 3 om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen op 17 maart. Hier vind je alle relevante informatie terug, zoals speciale radio- en tv-uitzendingen, YouTube-filmpjes, podcasts en artikelen. #ZetJeStemNietOpMute

Ster advertentie
Ster advertentie