Video

Hoe willen politieke partijen het schuldenprobleem onder jongeren aanpakken?

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Hoe willen politieke partijen het schuldenprobleem onder jongeren aanpakken?

De Tweede Kamerverkiezingen komen steeds dichterbij: op 17 maart kun je naar de stembus en dat is écht belangrijk. Als alle jongeren stemmen, is dat namelijk goed voor 15 zetels, oftewel 10% van de Tweede Kamer! Heb je nog wat hulp nodig bij het maken van je keuze? In de YouTube-serie FunX React delen artiesten, luisteraars en politici hun visie op belangrijke onderwerpen. In de tweede aflevering worden onder andere het schuldenprobleem onder jongeren, racisme bij de politie en de excuses voor het slavernijverleden besproken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat zijn de partijen van plan?

In de video vertellen politici van verschillende partijen wat zij vinden dat er gedaan moet worden aan de schuldenproblematiek. Hieronder vind je hun belangrijkste concrete plannen op een rijtje, zodat je het nog een keer kunt doorlezen.

Bij1

Bij1 wil incassobureaus verbieden. Schulden worden wat betreft de partij de verantwoordelijkheid van zowel de persoon met schuld als de schuldeiser. Dit moet wettelijk worden vastgesteld, waardoor verkopen op afbetaling niet meer als winstmodel kan worden gebruikt. Bij1 vindt dat de overheid schulden vaker over moet nemen, zodat er maar één schuldeiser is. Die schulden moeten dan ook vaker gesaneerd worden, zodat mensen makkelijker een nieuwe start kunnen maken. Daarnaast wil de partij investeren in sociaal werk in de wijken, zodat er een beter supportsysteem komt.

CDA

Het CDA wil ervoor zorgen dat minder mensen in de schulden terechtkomen. Zo wil de partij dat kinderen al vroeg leren omgaan met geld en op hun 18e verjaardag een premie ontvangen over hun gespaarde geld, om sparen zo aantrekkelijker te maken. Verder willen ze een maximum aan incassokosten hanteren en het toepassen van risico-opslag bij lenen aanpakken.

D66

D66 wil zich met een 'brede schuldenaanpak' richten op het voorkomen van schulden en het ondersteunen van mensen die in de schulden zitten. Zo moeten mensen met schulden volgens de partij elk jaar recht hebben op een aflossingspauze van twee maanden en moeten armoederegelingen minder ingewikkeld zijn. Ook zegt de partij een centraal geleid incassobureau te willen invoeren voor schulden bij de overheid, dat nauw verbonden is met schuldhulpverlening. Doorlopende leningen voor luxeproducten worden ontmoedigd en mensen die schuldenvrij zijn, moeten makkelijker een hypotheek kunnen krijgen. Daarnaast zet D66 in op het tegengaan van laaggeletterdheid om schulden te voorkomen.

SP

De SP wil een landelijk aanvalsplan invoeren om armoede en schulden te bestrijden en te voorkomen. De partij wil dat mensen met schulden beter geholpen worden en dat schuldhulpverlening toegankelijker wordt, onder andere doordat er nog maar één duidelijk loket is bij de gemeente. Verder verliezen incassobureaus die zich misdragen wat betreft de SP hun vergunning en mogen deurwaarders niet langer commercieel actief zijn. Ook wordt de maximale rente op kredieten verlaagd.

PvdA

De PvdA wil coronaschulden zo snel mogelijk saneren en overheidsschulden makkelijker kwijtschelden. Daarnaast moet de schuldhulpverlening centraler en toegankelijker worden en moeten mensen met schulden 'schuldenrust' krijgen: een pauze op boetes, aanmaningen en rente totdat er een oplossing is gevonden. Ook moeten instanties het eerder aan personen aangeven als er financiële problemen dreigen te ontstaan. Jongeren verdienen wat de partij betreft extra aandacht. Daarom moet er goede financiële educatie komen. Mensen die onder het bestaansminimum dreigen te komen, moeten automatisch recht krijgen op een betalingsregeling.

Volt

Volt heeft wat betreft de schuldenproblematiek vooral plannen op het gebied van studentenleningen. Zo wil de partij, net als veel andere partijen, de basisbeurs terug invoeren. Ook wil Volt het collegegeld afschaffen, zodat onderwijs voor iedereen toegankelijk is.

Benieuwd naar de standpunten van de partijen die niet in de video zitten? Check dan hun partijprogramma's of handige tools zoals de StemWijzer, de StemmenTracker of de Instagrampagina MotieMeter.

Tweede Kamerverkiezingen

FunX slaat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing de handen ineen met 3FM en NPO 3 om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen op 17 maart. Hier vind je alle relevante informatie terug, zoals speciale radio- en tv-uitzendingen, YouTube-filmpjes, podcasts en artikelen. #ZetJeStemNietOpMute

Ster advertentie
Ster advertentie