FunX

Annelies stemt voor haar vriendin die niet mag stemmen: "Voor mij is ze een volwaardig Nederlander"

foto: ANP SEM VAN DER WALfoto: ANP SEM VAN DER WAL
  1. Newschevron right
  2. Annelies stemt voor haar vriendin die niet mag stemmen: "Voor mij is ze een volwaardig Nederlander"

De vriendin van luisteraar Annelies mag niet stemmen, omdat ze geen Nederlands paspoort heeft. Annelies besloot daarom om haar stem weg te geven, zodat haar vriendin alsnog kan stemmen. Ze vertelde er meer over tijdens Start met Fernando.

Annelies stemt voor haar vriendin die niet mag stemmen

Vriendin mag kiezen

De vriendin van Annelies woont hier al sinds ze één jaar is, maar mag niet stemmen omdat ze geen Nederlands paspoort heeft. Annelies mag haar ook niet machtigen, dus heeft ze besloten dat haar vriendin mag kiezen op welke partij zij gaat stemmen dit jaar.

Emotioneel

"In mijn ogen is ze gewoon een volwaardig Nederlander en misschien wel meer dan dat. Ze doet volop mee in de maatschappij, ze is intelligent en een voorbeeld voor veel jonge mensen. Het maakt me boos dat zij dat recht niet heeft", legt Annelies uit aan Fernando. "Toen ik vertelde dat ze indirect mocht stemmen via mij was heel erg emotioneel. Ze moest huilen en wilde het eigenlijk niet aannemen, maar dan heeft ze pech. Ze moet het aannemen."

Iedere partij

Fernando vraagt zich af of Annelies ook zou stemmen op een partij voor haar vriendin waar ze zelf niet achterstaat. Daar antwoordt ze volmondig 'ja' op: "Daar stem ik ook op. Of het nou PvdA, GroenLinks of Geert Wilders is." Als Annelies haar stem zelf zou gebruiken, zou ze kiezen voor een linkse partij. "Uit de stemwijzer kwam GroenLinks naar voren."

Ster advertentie
Ster advertentie