FunX Amsterdam

Amsterdam wil dat 16- en 17-jarigen ook kunnen stemmen

  1. Newschevron right
  2. Amsterdam wil dat 16- en 17-jarigen ook kunnen stemmen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week mag je alleen stemmen als je 18 jaar of ouder bent, maar als het aan de gemeente van Amsterdam ligt, is dat bij de gemeenteraadsverkiezingen anders. Zij willen dat ook jongeren van 16 en 17 jaar mogen stemmen en gekozen mogen worden in de stad. Dat meldt Het Parool.

Jongeren en 'nieuwe' Amsterdammers laten stemmen

In de Kieswet staat dat alleen mensen van 18 jaar en ouder mogen stemmen bij verkiezingen, maar de stadsdeelverkiezingen vallen daar niet onder. Die worden plaatselijk georganiseerd en daardoor is het mogelijk om ook jongere stemmers toe te laten. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet dat het liefst volgend jaar al gebeuren.

Een meerderheid van de raad wil ook dat 'nieuwe' Amsterdammers, die geen Nederlandse nationaliteit hebben, maar wel een legale verblijfsvergunning, kunnen stemmen bij die verkiezingen.

Meer jongeren in de politiek

Verkiezingen toegankelijk maken voor 16- en 17-jarigen is al vaker besproken. Ook het Europese Parlement is hier een voorstander van. Het zou namelijk de belangstelling van jongeren voor politiek kunnen vergroten. Daarnaast heeft het in landen als Oostenrijk en Malta al geleid tot meer jongere politici in de regering. "De kiesdrempel is ook al eens verlaagd van 21 naar 18 jaar, dus het is geen vreemde suggestie", zegt John Bijl van het Periklesinstituut tegen de krant. "Deze groep werkt vaak, betaalt belasting en doet op allerlei manieren mee in de samenleving. Politieke participatie hoort daarbij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie