FunX

Voor 30.000 gevangenen is het technisch moeilijk om te stemmen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voor 30.000 gevangenen is het technisch moeilijk om te stemmen

Iedereen mag stemmen. Het is namelijk een grondrecht; ook voor mensen in de gevangenis. Alleen wordt het gevangenen technisch moeilijk gemaakt om hun stem uit te brengen. Giorgio en Vanessa spraken Arda Kaya, die op onderzoek uitging voor de Radio 1 podcast Alicante.

Arda Kaya van de Alicante podcast over het stemrecht van gevangenen

Verschillende redenen

Volgens Kaya zijn er verschillende redenen waarom het voor gevangenen moeilijk is om te stemmen. "Gevangenissen zijn natuurlijk gesloten inrichtingen en daarom worden er meestal geen stembureaus ingericht. Dat komt omdat je als burger ten alle tijden aanwezig mag zijn bij het tellen, en dat gaat een beetje moeilijk in een gevangenis", zegt Kaya. "Daarnaast heb je heel veel gevangen die geen stempas ontvangen in de gevangenis, omdat ze niet staan ingeschreven op de locatie waar ze zitten." Als je zelf niet kunt stemmen, kun je iemand anders vragen dat voor je te doen door middel van een volmacht. In de gevangenis wordt dat echter ook lastig: "De kans bestaat dat familieleden geen contact meer met je willen omdat je in de gevangenis zit, en daarom kan je ook niet volmachten."

Kan je dan niet verlof krijgen om te stemmen? Ook dat is volgens Kaya lastig. "De kans is klein dat je verlof krijgt om te stemmen en daarnaast mogen gevangenen niet met hun ID-kaart of paspoort naar buiten, voor het geval dat ze vluchten.

Grondrecht

Kaya beargumenteert dat het toch belangrijk is dat gevangenen hun stem uit kunnen brengen. "Het is natuurlijk een grondrecht. Iedereen heeft het recht om te stemmen, tenzij een rechter bepaalt dat je dat niet hebt", zegt hij. "En wat ook heel belangrijk is, als je levenslang hebt is het een ander verhaal, maar je komt ooit terug in de maatschappij waar je even uit bent. Dan is het wel heel belangrijk dat je inspraak hebt op hoe die maatschappij zich gaat vormen."

1/3 zetel

De stemmen van gevangenen, indien ze allemaal zouden stemmen, zijn goed voor een derde zetel. Voor de politiek zijn gevangenen dus ook van belang zou je zeggen. Verschillende partijen kijken hier anders naar. "Bij1 en GroenLinks maken zich er bijvoorbeeld wel erg sterk voor", zegt Kaya. "GroenLinks hebben wij zelfs in de podcast gesproken. Die staan heel erg voor herstelrecht, dus dat gevangenen zich makkelijk weer kunnen integreren in de maatschappij."

Benieuwd naar de gehele podcast over stemrecht in de gevangenis? Klik hier voor de gehele aflevering.

Ster advertentie
Ster advertentie