Up 2 Date

Aantal klanten bij voedselbank dit jaar met 15 procent gestegen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aantal klanten bij voedselbank dit jaar met 15 procent gestegen

Het aantal mensen dat afhankelijk is van de voedselbank is sinds het begin van dit jaar met maar liefst 15 procent gestegen. Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland, meldt aan het Nederlands Dagblad dat het om ongeveer 6000 extra huishoudens gaat.

Steeds meer mensen met modaal inkomen

Hoewel het aantal extra klanten per voedselbank verschilt, noemt Wijnbelt de stijging aanzienlijk. "Sommige vestigingen zullen geen stijging zien, andere juist een grotere stijging." Volgens hem zijn het niet alleen mensen met een minimumloon die aankloppen bij de voedselbank, maar ook mensen met een modaal inkomen. "Het breidt zich razendsnel uit naar mensen met een modaal inkomen. Veel gezinnen hebben geen of weinig spaargeld."

Hoge energieprijzen

"Als je vorig jaar een nieuw energiecontract hebt afgesloten voor drie jaar, heb je nog gunstige prijzen. Voor anderen geldt dat niet. Dat zien we bij zowel nieuwe als bestaande klanten van de voedselbank terugkomen", aldus een woordvoerder van de voedselbank in Alphen aan den Rijn. Ook de voedselbank in Amsterdam verwacht dat het aantal klanten gaat stijgen zodra mensen een nieuw energiecontract moeten afsluiten.

Goed letten op je verbruik

Eind maart liet Karin van het Nibud aan FunX weten dat het nu met de stijgende energie- en gasprijzen van belang is om extra goed op je verbruik te letten. "Ga bij jezelf na: kan die verwarming niet een graad lager staan? Kan ik ook met een dekentje op de bank? Het klinkt heel stom, maar op dit moment is het gas zó duur dat je echt verschil gaat merken als je bewust met de verwarming omgaat."

Ster advertentie
Ster advertentie