Up 2 Date

Chinees-Nederlandse Cindy (24) mishandeld in lift na 'klagen' over racistisch carnavalslied

  1. Newschevron right
  2. Chinees-Nederlandse Cindy (24) mishandeld in lift na 'klagen' over racistisch carnavalslied

De 24-jarige Cindy is zaterdagavond in Tilburg mishandeld, nadat zij een groep feestende jongens vroeg te stoppen met het zingen van een liedje. De carnavalvierders zongen namelijk Voorkomen is beter dan Chinezen, het controversiële carnavalslied van Radio 10.

Duw

Het gebeurde in een lift in haar studentenflat. De groep zong Cindy, die Chinese roots heeft, expres het 'Corona-lied' toe. Toen Cindy hen erop wees dat het discriminerend is, moest ze dat bekopen met een duw. "Ze duwden me en het volgende moment dat ik me nog kan herinneren is dat ik wakker werd op de grond in de hal", vertelt de jonge vrouw aan RTL Nieuws.

Het bleef echter niet bij een duw. Toen ze wakker werd, ontdekte ze snijwonden op haar buik. "Ik heb er een hersenschudding aan overgehouden, een bult op mijn hoofd en met een mes hebben ze me waarschijnlijk gesneden op mijn borst en op mijn buik. Ze zeiden nog dat ze het coronavirus wilden uitroeien."

Gesprek

Cindy heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Ze hoopt dat de daders zich bij de politie melden, omdat ze graag met hen in gesprek wil gaan. "Het lied is superkwetsend. Ik zie in mijn omgeving wat het coronavirus met Chinezen doet: restaurants draaien minder omzet, het zet mensen aan tot racisme."

aangifte

Het lied dat de jongens zongen, Voorkomen is beter dan Chinezen, ontstond in een programma van radio-dj Lex Gaarthuis op Radio 10. In het satirisch bedoelde nummer worden Chinezen onder andere uitgemaakt voor 'stink- Chinezen' en wordt er opgeroepen om geen Chinees meer te eten.

Nadat er een flinke ophef over het nummer ontstond, bood de radiozender excuses aan. De Nederland-Chinese gemeenschap laat het er echter niet bij zitten. Zij hebben aangifte gedaan tegen de radio-dj. Ook is er een petitie gestart die inmiddels al tienduizenden keren ondertekend is.

Ster advertentie
Ster advertentie