Up 2 Date

Nieuwe corona-maatregelen: Hogescholen en universiteiten gaan dicht, veel thuiswerken en evenementen afgelast

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe corona-maatregelen: Hogescholen en universiteiten gaan dicht, veel thuiswerken en evenementen afgelast

Tijdens een nationale persconferentie zijn door minister-president Mark Rutte, Jaap van Dissel van het RIVM en zorgminister Bruno Bruins nieuwe maatregelen met betrekking tot het coronavirus bekendgemaakt. Deze gaan per direct in en blijven ten minste gelden tot en met 31 maart.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

  • Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven of de werktijden spreiden.
  • Evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden afgelast. Dat geldt ook voor theaters, musea, concerten en sportwedstrijden.
  • Iedereen die klachten heeft zoals hoesten, (neus)verkoudheid en/of koorts wordt verzocht thuis te blijven en sociale contacten te mijden.
  • Bezoek aan kwetsbare of oudere personen moet beperkt worden.

Scholen

Hogescholen en universiteiten in Nederland gaan dicht. Dat meldt de Vereniging Hogescholen. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. De maatregel geldt tot 1 april. De premier adviseerde ze eerder vandaag om hoorcolleges online plaats te laten vinden. Redenen om basis-, middelbare- en mbo-scholen te sluiten, zijn er volgens hem (nog) niet. Hij geeft aan dat jongeren niet de groep zijn met de hoogste risico's. "Wat ons ook tegenhoudt is dat de maatschappelijke gevolgen heel groot zouden zijn, omdat ouders dan ook thuis zouden moeten blijven. En die werken op plekken waar we ze heel hard nodig hebben, zoals in het ziekenhuis, bij de brandweer of de GGD."

crisisoverleg

De persconferentie vond plaats nadat het kabinet eerder vandaag een crisisoverleg voerde op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Jaap van Dissel van het RIVM vertelde dat de situatie in Nederland aan het kantelen is. "We hebben niet meer exact grip wat er zich afspeelt, daarom vonden we het nodig om aanvullende maatregelen te adviseren."

dagelijks leven

Kan je nog wel uit eten of naar een verjaardag? Ja, gaf premier Rutte aan toen daar tijdens de persconferentie een vraag over werd gesteld. Je kan de deur nog uit, maar zijn advies luidt: vermijd grote groepen en werk zoveel mogelijk thuis. Kwetsbare mensen en ouderen worden verzocht om ook het openbaar vervoer te mijden.

BIOSCOPEN

Bioscopen gaan niet meer dan honderd bezoekers per zaal toelaten. Dit adviseert de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters.

Zodra er meer informatie bekend is, wordt dit artikel aangevuld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie