Up 2 Date

Schiphol gaat deze zomer vluchten schrappen vanwege drukte

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Schiphol gaat deze zomer vluchten schrappen vanwege drukte

Het zou zomaar kunnen dat je geplande vakantie naar een zonnige bestemming deze zomer helaas niet meer doorgaat. Schiphol is namelijk van plan om een groot aantal vluchten te schrappen vanwege de aanhoudende drukte op de luchthaven. Volgens Barin, de branchevereniging van luchtvaartmaatschappijen, worden de laatste hand gelegd aan de plannen daarvoor.

Update 18.00 uur:
Bronnen zeggen tegen de NOS dat Schiphol van plan is enkele honderden vluchten per dag te schrappen in de drukke zomermaanden. Het gaat om vertrekkende en aankomende vluchten. Normaal gesproken worden er maximaal 1400 vluchten per dag afgehandeld op het vliegveld.

Laatste redmiddel

Eerder noemde Schiphol het schrappen van vluchten in de zomer een laatste redmiddel om de drukte tegen te gaan. Naast het annuleren van vluchten gaat de luchthaven kijken of een aantal vluchten vanaf andere luchthavens kunnen vertrekken. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om tickets om te boeken en zal er een boekingsstop worden ingevoerd.

Een woordvoerder van Barin meldt aan Luchtvaartnieuws.nl dat Schiphol in gesprek is met luchtvaartmaatschappijen over komende zomer. "We gaan hierin niet over één nacht ijs. We pakken dit zorgvuldig aan." Later vandaag moet duidelijk worden hoeveel vluchten geschrapt zullen worden.

Actieplan Zomer 2022

Schiphol kondigde begin juni al aan dat er mogelijk vluchten geannuleerd moesten worden om drukte te voorkomen. Zo werden tijdens de meivakantie en tijdens pinksteren tientallen vluchten per dag geannuleerd. Het Actieplan Zomer 2022 moet ervoor zorgen dat de drukte gedurende de zomer beheersbaar blijft.

"Volstrekt onacceptabel"

De ANVR, de brancheorganisatie voor reisorganisaties, heeft al aangegeven dat het Schiphol voor de rechter gaat slepen. Volgens de reissector leiden reisorganisaties grote schade als gevolg van de problemen en dreigt een groot aantal bedrijven in de sector failliet te gaan. "Het is volstrekt onacceptabel dat Schiphol haar personeelsbeleid niet op orde heeft, en dat daardoor de vakantie van heel veel Nederlandse vakantiegangers in het water dreigt te vallen", aldus ANVR-directeur Frank Oostdam.

Ster advertentie
Ster advertentie