Naar homepage
Up 2 Date

'Anderhalvemetersamenleving' verkozen tot woord van het jaar 2020

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Anderhalvemetersamenleving' verkozen tot woord van het jaar 2020

Het woord 'anderhalvemetersamenleving' is verkozen tot Woord van het Jaar 2020 door woordenboekmaker Van Dale. Hoe kon het ook anders? Het woord kreeg 29,8 procent van de 12.000 stemmen. Het woord eindigde respectievelijk boven 'fabeltjesfuik' (11 procent van de stemmen) en 'viruswappie' (10,6 procent van de stemmen).

'Anderhalvemetersamenleving' volgens Van Dale

"Een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste 1,5 meter afstand tot anderen kunnen bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën", dat is hoe Van Dale 'anderhalvemetersamenleving' omschrijft.

'Fabeltjesfuik' en 'viruswappie'

Ook 'fabeltjesfuik' en 'viruswappie' haalden de top drie. Die woorden ontstonden eveneens tijdens de coronacrisis. Zo refereert 'fabeltjesfuik' naar het verschijnsel dat social media-gebruikers die geïnteresseerd zijn in complottheorieën, steeds meer berichten over complotten krijgen aangeboden. 'Viruswappie' wordt door Van Dale omschreven als een scheldwoord voor iemand die de ernst van het coronavirus of de pandemie ontkent.

'Knuffelcontact'

Onze Vlaamse zuiderburen hebben ook gestemd op hun favoriete woord. Daar is 'knuffelcontact' verkozen tot woord van het jaar, oftewel een persoon met wie je tijdens de coronacrisis, buiten de leden van je gezin, nauw contact mag hebben.

Veel coronagerelateerde woorden

Er werd in de afgelopen twee weken ruim 12.000 keer gestemd op twintig woorden die genomineerd waren door Van Dale. De woorden uit de top drie ontstonden tijdens de coronacrisis, maar er zijn nog meer woorden uit deze tijd terug te vinden in de lijst van dit jaar, zoals 'hoestschaamte', 'covididioot' en 'coronamoe'. Vorig jaar werd 'boomer' in Nederland verkozen tot woord van het jaar. Het jaar daarvoor was 'blokkeerfries' het populairste woord.

Ster advertentie
Ster advertentie