Up 2 Date

RIVM waarschuwt: snel actie nodig, anders in 2030 drinkwatertekort

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. RIVM waarschuwt: snel actie nodig, anders in 2030 drinkwatertekort

Als er niet snel actie wordt ondernomen, zullen er in 2030 in heel Nederland drinkwatertekorten ontstaan. Daar waarschuwt het RIVM voor na een onderzoek. Momenteel zijn er al tekorten geweest in Gelderland, Overijssel, Groningen en een deel van Zuid-Holland en zonder de nodige maatregelen zal dit volgens het Rijksinstituut straks bij alle drinkwaterbedrijven in Nederland het geval zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steeds meer vraag naar water

Door onder andere bevolkingsgroei en droogte wordt de vraag naar drinkwater steeds groter. Zo was het drinkwaterverbruik in de warme zomerdagen van 2020 extreem hoog. Bedrijven luidden destijds de noodklok en riepen mensen op om zuinig met water om te gaan.

Drinkwaterbedrijven, die volgens de wet verplicht zijn om schoon water te leveren, hebben steeds meer problemen om aan die grote vraag te voldoen. Dit komt volgens het RIVM door de verontreiniging van de grond en klimaatverandering: zomers worden steeds warmer en droger.

Nieuwe gebieden zoeken

Volgens het RIVM zijn er genoeg oplossingen om een landelijk tekort aan drinkwater te voorkomen. Maar daarvoor moet er wel nu al actief gezocht worden naar "nieuwe gebieden om drinkwater te winnen". De overheid moet dat volgens het advies zo snel mogelijk fixen en daarbij de belangen afwegen van landbouw, scheepvaart, industrie, recreatie en natuur. Die hebben namelijk allemaal behoefte aan water en de ruimte die nodig is om dat te winnen.

Advies

Het advies van het RIVM is om een mix van maatregelen toe te passen. Zo noemen ze niet alleen dat er minder drinkwater gebruikt moet worden, maar bijvoorbeeld ook dat er meer waterbronnen moeten komen, voorraden groter moeten worden en water langer vastgehouden kan worden. "Bijvoorbeeld door structureel meer water in de duinen of bekkens op te slaan. Dit kan bij de piekvraag in de zomer gebruikt worden", aldus het advies.

Ster advertentie
Ster advertentie