Up 2 Date

Amerikaanse staat Montana verbiedt TikTok

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse staat Montana verbiedt TikTok

In het Amerikaanse Montana is het vanaf 1 januari 2024 verboden om TikTok te gebruiken. Montana is de eerste Amerikaanse staat die de populaire app, die in handen is van het Chinese bedrijf ByteDance, verbied.

Beschermen

Gouverneur Greg Gianforte, die de wet ondertekende, zegt dat zijn staat de privacy van inwoners wil beschermen door te voorkomen dat persoonlijke gegevens in de handen van de de Chinese Communistische Partij vallen.

Verbod

De nieuwe wet verbiedt app-stores, zoals die van Apple en Google, om TikTok aan te bieden binnen Montana. Een handelsorganisatie die gefinancierd wordt door Apple en Google heeft eerder al gezegd dat het voor de bedrijven onmogelijk is om de toegang tot TikTok in één enkele staat te voorkomen.

Ontkennen

TikTok zelf ontkent overigens dat met de app massaal privégegevens worden verzameld. Het platform is dan ook niet blij met het verbod en zal de wetgeving naar verwachting gaan aanvechten. "We willen de inwoners van Montana verzekeren dat ze TikTok kunnen blijven gebruiken om zichzelf uit te drukken, hun brood te verdienen en een gemeenschap te vinden, terwijl we blijven werken om de rechten van onze gebruikers binnen en buiten Montana te verdedigen”, is te lezen in een verklaring van TikTok.

werktelefoon

Hoewel Montana de eerste staat is die TikTok compleet verbiedt, was het in meerdere staten in de Verenigde Staten voor overheidsmedewerkers sowieso al verboden om TikTok te gebruiken op hun werktelefoon. Ook in sommige Europese landen, waaronder Nederland, mag dat niet.

Ster advertentie
Ster advertentie