Naar homepage
Up 2 Date

Must See: Vice-documentaire over (illegale) goudwinning in Suriname

  1. Newschevron right
  2. Must See: Vice-documentaire over (illegale) goudwinning in Suriname

"Corruptie is iets wat een land kan vernietigen en dat is wat nu gebeurt in Suriname." Milieuactivist Erlan Sleur maakt zich ernstig zorgen om de gevaren van illegale goudwinning in Suriname.

Gwen Pol van Vice ging voor de documentaire 'De gouden bergen van Suriname' onder andere met Erlan het Surinaamse binnenland in om meer te weten te komen over de huidige situatie. Maar aan deze illegale en gevaarlijke goudwinning (gifstof kwik dat vrijkomt) zijn een heleboel persoonlijke verhalen verbonden.

Zo kiezen veel Marrons en Brazilianen voor dit werk om snel geld te verdienen. Maar het zorgt er ook voor dat vrouwen uit Brazilië naar het binnenland van Suriname gaan om te werken als prostituees. De goudzoekende mannen moeten daar tenslotte ook aan hun trekken komen.

Gevreesde man: Ronnie Brunswijk

Gwen Pol ging ook op bezoek bij Ronnie Brunswijk. Hij heeft ruim zevenduizend hectare land waar goud wordt gedolven. Niet geheel onbelangrijk: tegenwoordig is de oud-lijfwacht en vroegere aartsvijand van de huidige Surinaamse president Desi Bouterse, partijleider van ABOP. 'Brunsie' is ook rebellenleider geweest bij de junglecommando.

Kijk 'm af!

Op 25 november 2015 vierde Suriname de veertig jaar onafhankelijkheid van Nederland. Genoeg reden voor Vice om de documentaire te maken over goudwinning en de gerelateerde persoonlijke verhalen. De docu is in eerste instantie in delen vertoond, maar het is nu ook als geheel te zien. Check 'm hieronder!

Ster advertentie
Ster advertentie