Up 2 Date

Politieagenten mogen vanaf nu niet meer etnisch profileren

foto: ter illustratie - Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Politieagenten mogen vanaf nu niet meer etnisch profileren

De politie heeft besloten dat afkomst geen factor meer mag zijn bij een willekeurige controle, zo meldt NU.nl. Op deze manier hoopt de politie ervoor te zorgen dat het etnisch profileren van burgers stopt.

Besluit politie

De politie neemt dit besluit wegens het rechtelijke oordeel in 2023 dat de marechaussee discriminerend te werk ging. Volgens de rechter zou de marechaussee mensen beoordelen op basis van hun uiterlijk. Zo werden er vele mensen zonder enige aanleiding gecontroleerd op basis van hun afkomst en uiterlijk. Met het nieuwe beleid hoopt de politie niet dezelfde fouten te maken als de marechaussee.

Aanpassen werkinstructie

Volgens NU.nl hebben de politie en de marechaussee een soortgelijke werkinstructie. Echter, heeft de laatstgenoemde organisatie hun werkinstructie niet aangepast na de uitspraak van de rechter. Het verbod op etnisch profileren komt, in tegenstelling tot bij de politie, niet voor in de werkinstructie van de marechaussee. De uitspraak van de rechter heeft tot nu toe nog weinig opgeleverd.

Mensenrechtenorganisaties

Mensenrechtenorganisaties Controle Alt Delete en Amnesty zijn betrokken bij het opstellen van de werkinstructie van de politie. Beide organisaties zeggen blij te zijn met de hervorming binnen de politie. Toch merken ze dat de boodschap niet bij alle agenten is aangekomen. Zo merken ze enige vorm van weerstand bij sommige agenten. De organisaties hopen dan ook dat alle agenten het belang van het nieuwe beleid in zullen zien.

Ster advertentie
Ster advertentie