Up 2 Date

Moskee-schutter Christchurch veroordeeld tot levenslang

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Moskee-schutter Christchurch veroordeeld tot levenslang

De Australische terrorist Brenton Tarrant is donderdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder mogelijkheid op vroegtijdige vrijlating. Die straf wordt voor de eerste keer opgelegd in Nieuw-Zeeland. Tarrant pleegde in 2019 een aanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch.

Aanslag

Bij de terroristische aanvallen die op 15 maart 2019 plaatsvonden werden 51 mensen gedood en raakten 40 mensen gewond. Ze vonden plaats op klaarlichte dag terwijl ruim driehonderd moskeegangers bezig waren met het vrijdagmiddaggebed. Het werd uiteindelijk de dodelijkste aanslag in de Nieuw-Zeelandse geschiedenis.

Schuld

De 29-jarige schutter, die de aanslag uitzond via een livestream op Facebook, ontkende in eerste instantie betrokken te zijn bij de aanslag. Uiteindelijk kwam hij in maart 2020 met een onverwachte bekentenis. Zo bekende Tarrant schuldig te zijn aan het plegen van een terroristische daad en ook veertig pogingen tot moord.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veroordeling

Tarrant toonde tijdens de rechtszaak geen moment berouw. Zo gaf hij aan dat hij van plan was om een derde moskee aan te vallen. Hij wilde ook de moskeeën uiteindelijk in brand steken om "zoveel mogelijk doden te laten vallen". De rechter noemde zijn acties 'onmenselijk' en 'kwaadaardig' en veroordeelde de Australiër tot een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vroegtijdige vrijlating.

"Je toonde geen genade en beroofde hen op een wrede manier van het leven. Extremistische overtuigingen die geweld en haat promoten hebben geen plek in onze inclusieve samenleving die gebaseerd is op acceptatie, tolerantie en wederzijds respect."

Ook de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern sprak zich uit over de veroordeling. "Een misdaad van deze omvang hebben we nog niet eerder gezien in Nieuw-Zeeland. Ik ben opgelucht om te weten dat die persoon nooit meer het daglicht zal zien."

Opluchting en blijdschap bij overlevenden van de aanslag na de veroordeling van Tarrant. Beeld: EPA
Ster advertentie
Ster advertentie