Up 2 Date

Zorgen om onwetendheid gebruik menstruatiecup in combinatie met koperspiraal

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Zorgen om onwetendheid gebruik menstruatiecup in combinatie met koperspiraal

Een menstruatiecup gebruiken terwijl je een (koper)spiraaltje hebt, blijkt niet altijd een goede combinatie als je niet weet hoe je de cup moet verwijderen. Veel mensen weten dit echter niet en daar maken huisartsen zich nu zorgen over, zo meldt De Volkskrant. Bij het verwijderen van de cup kan het anticonceptiemiddel namelijk verplaatst of zelfs verwijderd worden zonder dat je dat doorhebt, waardoor je niet meer beschermd bent tegen zwangerschap.

Ongemerkt lostrekken

De menstruatiecup is de afgelopen jaren in Nederland een steeds populairdere vervanging van tampons en maandverband geworden. De siliconen cup heeft veel voordelen: het product is relatief goedkoop, het is herbruikbaar en dus goed voor het milieu en het vangt meer bloed op dan tampons, waardoor je het langer kan laten zitten.

Maar wanneer je een anticonceptiespiraal draagt, zit er dus ook een nadeel aan de cup: je spiraal kan ongemerkt 'losschieten' wanneer je de cup verwijdert en het vacuüm waarmee die vastzit, lostrekt. "Vrouwen hebben dan geen effectieve anticonceptie meer, terwijl ze denken nog wel beschermde seks te hebben", aldus de krant.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwanger

In de afgelopen anderhalf jaar kwamen er bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (Mebi) van het RIVM vijftien meldingen van losgeschoten spiraaltjes bij cupgebruikers binnen. Zes van de vrouwen raakten zwanger. De meesten kwamen er pas achter dat hun spiraaltje eruit of los was geraakt toen ze niet meer ongesteld werden of al zwanger bleken. Het daadwerkelijke aantal incidenten ligt waarschijnlijk hoger.

Drie keer grotere kans

In de Verenigde Staten is een onderzoek bezig dat ook bijhoudt hoe vaak spiraaltjes losraken bij cupgebruikers. Uit een tussenstand is gebleken dat die kans drie keer groter is dan wanneer je een tampon en maandverband gebruikt. Later dit jaar wordt het onderzoek afgerond. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft aan dit soort onderzoeken te volgen en als het nodig is informatie voor patiënten aan te passen.

Sommige artsen informeren nu zelf al mensen om de onwetendheid tegen te gaan. Ze geven bijvoorbeeld een folder mee waarin staat hoe je veilig de cup kan verwijderen. Bij sommige cups staat ook al op de bijsluiter dat het belangrijk is 'om de zuigende werking eerst weg te nemen voordat je hem verwijdert' en/of om bij de gynaecoloog te checken of je het product kan gebruiken in combinatie met een spiraal.

Hormoonspiraal

Over hormoonspiraaltjes, een soortgelijke vorm van anticonceptie, zijn geen meldingen binnen gekomen. Het risico is waarschijnlijk hetzelfde als bij de kopervariant, maar de verwachting is dat vrouwen met een hormoonspiraal minder vaak een menstruatiecup gebruiken omdat zij in de meeste gevallen niet of minder menstrueren. Bij een koperspiraal is de ongesteldheid meestal juist heviger, waardoor de cup vaak juist een fijn product is.

Ster advertentie
Ster advertentie