Up 2 Date

Anticonceptiepil voor mannen in aantocht na veelbelovend onderzoek

  1. Newschevron right
  2. Anticonceptiepil voor mannen in aantocht na veelbelovend onderzoek

Een anticonceptiepil voor mannen komt steeds dichterbij. Onderzoekers zijn namelijk erg hoopvol over de resultaten van een onderzoek dat is gedaan om de impact van de anticonceptiepil voor mannen te meten op muizen. De kans is groot dat men dit jaar begint met het testen van de pil op mensen.

99 procent effectief

Zowel Gizmodo als New Scientist meldden deze week dat het onderzoek met muizen heeft aangetoond dat de niet-hormonale pil ervoor zorgt dat de zaadcellen in zes weken volledig verdwijnen. Dit gebeurde bij de muizen zonder enige vorm van bijwerkingen.

Een team van onderzoekers testte dit door de anticonceptiepil vier weken lang dagelijks te laten innemen, waarbij uiteindelijk werd vastgesteld dat de pil 99 procent effectief was om zwangerschap te voorkomen.

Veelbelovend

Volgens een van de onderzoekers, Abdullah Al Noman, zullen de uiteindelijke tests op mensen moeten bepalen of de anticonceptiepil veilig genoeg is om in gebruik te nemen. De huidige gegevens "zien er echter veelbelovend uit". Als de plannen stand houden, is de verwachting dat later dit jaar de proeven bij mensen kunnen beginnen.

Het is niet de eerste keer dat een anticonceptiepil voor mannen in de fase van menselijke proeven belandt. Zo werd eerder in 2016 al een veelbelovend onderzoek naar anticonceptie voor mannen ingezet. De resultaten van de tests op mensen werden uiteindelijk door een onafhankelijk onderzoekraad bestempeld als zorgwekkend, waardoor de anticonceptiepil nooit op de markt is gebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie