Up 2 Date

Venezolanen massaal de straat op om te protesteren: dit is er aan de hand

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Venezolanen massaal de straat op om te protesteren: dit is er aan de hand

Jong en oud, man en vrouw, de Venezolanen zijn woensdag massaal de straat op gegaan om te protesteren. Na jaren van economische en sociale crisis in Venezuela eisen de honderdduizenden protestanten verandering van president Maduro. Oppositieleider Juan Guaido wil de macht overnemen en heeft zichzelf woensdag officieel uitgeroepen tot interim-president.

erkenning

Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en Canada, hebben Guaido erkend als president. Andere landen, zoals Mexico en Bolivia, blijven Maduro trouw. Ook het Venezolaanse leger heeft aangegeven "iedere president die zichzelf benoemt of wordt geleid door duistere belangen" niet te erkennen.

Maduro zelf, die vorig jaar na een omstreden verkiezing opnieuw als president werd gekozen, is furieus over de actie van Guaido. Hij heeft het leger van Venezuela ingezet om het land weer te kunnen handhaven. Daarnaast is Maduro woedend op de landen die hem erkend hebben als president, vooral op Amerika. Hij heeft alle Amerikaanse diplomaten verzocht het land binnen 72 uur te verlaten.

23 januari

Het is geen toeval dat zoveel betogers zich uitgerekend woensdag 23 januari op de Venezolaanse straten hebben verzameld. Op deze dag was het namelijk precies 61 jaar geleden dat er met een opstand een einde werd gemaakt aan de dictatuur van Marcos Pérez Jiménez.

Economische recessie

Venezuela verkeert al jaren in een economische recessie en heeft te maken met extreme inflatie. Dit heeft ertoe geleid dat de inwoners gebukt gaan onder een hongersnood. Er is een tekort aan onder andere fruit, groente, medicijnen, maar ook alledaagse benodigdheden als tandpasta, maandverband en wc-papier. Mensen moeten urenlang in de rij staan om kans te maken op wat boodschappen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vluchtelingen

Door de situatie in Venezuela vertrekken steeds meer mensen uit Venezuela. Sinds 2015 zijn er al zo'n drie miljoen mensen het land uit gevlucht richting landen als Colombia en Brazilië, maar ook naar de Caribische eilanden. De plotselinge instroom van duizenden Venezolanen heeft daar voor veel moeilijkheden gezorgd.

Ster advertentie
Ster advertentie