Up 2 Date

Zeker twee deelnemers van 'Spoorloos' aan verkeerde familie gekoppeld

foto: RTL/Jinek
  1. Newschevron right
  2. Zeker twee deelnemers van 'Spoorloos' aan verkeerde familie gekoppeld

Zeker twee personen die in het verleden deelnamen aan het televisieprogramma Spoorloos zijn aan de verkeerde biologische familie gekoppeld. Dat blijkt uit een aankomende aflevering van televisieprogramma Oplichters Aangepakt van Kees van der Spek. Omroep KRO-NCRV heeft de mismatches inmiddels bevestigd.

Opsporen

De aflevering van Oplichters Aangepakt draait op Edwin Vela, degene die voor Spoorloos tegen betaling onderzoekswerk deed in Colombia. Hij probeerde daar de verloren biologische familieleden van de Spoorloos-deelnemers op te sporen. Hij was in totaal bij zestien zaken betrokken.

Bij twee van die zaken blijkt het dus om een mismatch te gaan, waarbij de deelnemers werden gekoppeld aan een familie die helemaal niet hun biologische familie blijkt te zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verkeerde familie

Een van de gedupeerden, Kristian van der Mark, vertelde er gisterenavond over in Jinek. Hij dacht zeventien jaar lang dat hij zijn halfbroer had gevonden, maar dat bleek dus niet zo te zijn. Ook werd hem destijds verteld dat zijn moeder niet mee wilde werken, maar ook dat bleek niet te kloppen. Hij neemt het Spoorloos kwalijk dat ze nooit goed hebben nagetrokken of het wel echt zijn biologische familie was die hij in het programma had ontmoet. "Ik had destijds al gezegd dat er dingen niet klopten, maar ze hebben daar nooit op gereageerd."

Inmiddels heeft hij zijn biologische halfbroer én moeder wel gevonden. Hij baalt er ontzettend van dat hij dus eigenlijk al zeventien jaar geleden contact had kunnen hebben met zijn moeder: "Voor hetzelfde geld was ze overleden, dan had ik haar nooit ontmoet."

dna-test

Omroep KRO-NCRV zegt "geschrokken" te zijn van de bevindingen over Vela. Spoorloos doet sinds 2019 standaard een dna-test bij al hun zoektochten, maar in het verleden was dat niet (altijd) het geval. Alle zaken waarbij Edwin Vela betrokken was, worden op dit moment opnieuw bekeken. Als de betrokkenen het wensen, kunnen zij alsnog een dna-test doen.

De aflevering van Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt is dinsdagavond om 20.30 te zien bij RTL 5.

Ster advertentie
Ster advertentie