Up 2 Date

Nederland heeft officieel watertekort: droogte houdt nog weken aan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland heeft officieel watertekort: droogte houdt nog weken aan

Het ziet ernaar uit dat we allemaal wat zuiniger moeten zijn op ons drinkwater. Sinds vandaag heeft Nederland namelijk officieel een watertekort. Dat heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vandaag bekendgemaakt. Vanaf vandaag bepaalt ook het landelijke Managementteam Watertekorten (MTW) hoe het water in Nederland wordt verdeeld.

Geen extra maatregelen

Momenteel verdampt er veel meer water dan normaal in Nederland en is er meer vraag naar water dan dat er binnenkomt via regen en rivieren. Desondanks zijn er volgens het MTW nog geen extra maatregelen nodig om problemen te voorkomen. Wel wordt het een probleem als de huidige droogte aanhoudt, maar welke maatregelen dan nodig zijn, is nog onbekend. Vooralsnog vormt het watertekort voornamelijk een probleem voor de landbouw en scheepvaart.

"Water is kostbaar"

Volgens minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat kun je dus nog gerust de tuin sproeien of de auto wassen. Echter, vraag jezelf eerst wel even af of dat nu echt noodzakelijk is. "We proberen samen met alle waterpartners het watertekort beheersbaar te houden, maar iedereen kan een steentje bijdragen. Daarom vraag ik alle Nederlanders om goed na te denken of ze hun auto moeten wassen of hun opblaaszwembadje helemaal moeten vullen. Nederland is een waterland, maar ook hier is ons water kostbaar", aldus Harbers.

Code oranje

Voor de droogte zijn kleurcodes aangegeven voor de ernst van de situatie, van groen tot rood. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldt dat er momenteel sprake is van een 'feitelijk watertekort'. Dat kan gezien worden als code oranje, de op één na hoogste categorie wat betreft droogte. De laatste keer dat er een 'feitelijk watertekort' was, was in 2018.

Ster advertentie
Ster advertentie