Up 2 Date

WHO: einde coronapandemie in Europa in zicht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. WHO: einde coronapandemie in Europa in zicht

Volgens Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zit het einde van de coronapandemie in Europa er mogelijk aan te komen. Dat liet hij onlangs weten in gesprek met persbureau AFP.

'Pandemisch eindspel'

"Het is aannemelijk dat de regio op weg is naar een soort pandemisch eindspel", zei Kluge. Hij schat dat in maart zo'n zestig procent van alle Europeanen een besmetting met de omikronvariant heeft doorgemaakt. Zodra de door omikron gedomineerde golf afneemt, zal er volgens Kluge "voor heel wat weken en maanden een periode van wijdverbreide immuniteit zijn". Kluge vertelde dat die immuniteit komt doordat steeds meer mensen beschermd zijn tegen het coronavirus, bijvoorbeeld door de vaccinaties of een eerdere besmetting.

Verwachtingen

Kluge zegt dat covid-19 na 'een periode van rust' waarschijnlijk weer terugkomt aan het einde van het jaar. "Maar we verwachten niet per se dat de pandemie terugkeert", voegt hij daaraan toe. Volgens hem zal corona dan als endemische en beheersbare ziekte terugkeren, zoals de griep. Toch wil hij nog niet te hard van stapel lopen. "Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn", aldus Kluge.

Ster advertentie
Ster advertentie