Up 2 Date

RIVM vindt het "echt te vroeg" om corona een griep te noemen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. RIVM vindt het "echt te vroeg" om corona een griep te noemen

Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel is het nog te vroeg om corona een griep te noemen. Dat zegt hij in gesprek met de NOS voorafgaand aan het overleg over een nieuw corona-advies.

Griep?

Gisteren vergaderde het RIVM over een nieuw corona-advies aan het kabinet. De NOS vroeg aan Van Dissel of de corona-epidemie, nu 99 procent van de mensen besmet van omikron milde of geen klachten heeft, op een forse griepgolf begint te lijken. "Het is echt nog te vroeg om corona een griep te noemen", antwoordde van Dissel daarop.

"Griep heeft een ander ziektebeeld en ook de consequenties zijn anders", licht hij verder toe. "Je weet ook nog niet wat er na de omikron aan nieuwe varianten gaat opduiken. De griep speelt in de winter en we zien bij corona nu veel meer een continue strijd waarbij de ene variant wordt verdrongen door de volgende variant. Dat de huidige variant minder ziekmakend lijkt is winst, maar het is geen garantie dat dit ook bij een volgende variant ook het geval is."

Quarantaineregels

Verder reageerde Van Dissel ook nog op vragen over de huidige quarantaineregels. "Ik denk wel dat we opnieuw kritisch naar de regels moeten kijken", zegt hij daarover. "Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het breder toepassen van de regels die binnenkort ook voor een aantal cruciale beroepen gelden: dagelijks een zelftest en op dag vijf een PCR-test. Dan accepteer je wel iets meer risico."

Aanstaande dinsdag is er mogelijk een nieuwe persconferentie van Rutte en Kuipers. Het kabinet is hoopvol dat de horeca en cultuursector snel open kunnen. "Maar ik ga geen garanties geven", zei Rutte donderdag.

Ster advertentie
Ster advertentie