Up 2 Date

Rutte heeft goede hoop voor versoepelingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte heeft goede hoop voor versoepelingen

Het kabinet onderzoekt momenteel of er volgende week versoepelingen aangekondigd kunnen worden. Premier Mark Rutte zei donderdag tijdens het coronadebat goede hoop te hebben, maar wilde nog niets garanderen.

'Pessimistisch geweest'

Rutte wil nog wachten op meer informatie over hoe ziekmakend de omikronvariant van het coronavirus is. Daarover hoopt hij in het weekend meer duidelijkheid te krijgen. RIVM-directeur Jaap van Dissel gaf gisteren al aan: "We dachten dat de omikronvariant in potentie even ziekmakend zou zijn als de deltavariant. Op basis daarvan zijn die modelleringen uitgevoerd, maar die zijn duidelijk te pessimistisch geweest."

Horeca en cultuursector

Aankomende maandag zal er naar verwachting een overleg in het Catshuis plaatsvinden, waarin besloten zal worden over eventuele versoepelingen. Daarna is er op dinsdag een nieuwe persconferentie. Als het mogelijk is om te versoepelen, wil het kabinet voorrang geven aan de horeca en de cultuur- en evenementensector. Ook kijkt het kabinet of het weer mogelijk is om publiek toe te laten bij professionele sportwedstrijden.

2G

Ook het 2G-systeem werd tijdens het coronadebat besproken. Onderzoekers van de TU Delft en het UMC Utrecht concludeerden eerder deze week uit onderzoek dat de invoering van een 2G-systeem op dit moment geen nut heeft. Met 2G krijgen alleen volledig gevaccineerde of herstelde mensen een coronatoegangsbewijs.

Ondanks het onderzoek - dat uitgevoerd werd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - vindt Rutte het "onverstandig" om het 2G-beleid nu helemaal van tafel te halen. "Laten we het niet weggooien", zei de premier. Volgens hem kunnen er in de toekomst situaties zijn waarin 2G kan werken, ondanks dat het systeem nu minder effectief is door de omikronvariant.

Ster advertentie
Ster advertentie