Up 2 Date

Engeland schrapt vanaf komende week verplichting mondkapjes en coronapas

  1. Newschevron right
  2. Engeland schrapt vanaf komende week verplichting mondkapjes en coronapas

De Engelse premier Boris Johnson heeft bekendgemaakt dat de coronamaatregelen vanaf komende week in Engeland flink versoepeld zullen worden. De verplichting om mondkapjes te dragen komt te vervallen, evenals de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs.

Leven met het virus

Johnson heeft gecommuniceerd de wettelijke verplichtingen te willen vervangen door advies en aanbevelingen. Hij lichtte aan het parlement toe dat de Britten volgens hem moeten leren leven met het coronavirus.

De quarantaineplicht na een coronabesmetting zal in maart ook vervallen. Het advies blijft om in quarantaine te gaan na een besmetting, maar de wet die dit regelt loopt in maart af en zal dus niet verlengd worden. De premier denkt er zelfs aan om deze eerder te beëindigen.

Piek bereikt

Volgens Johnson heeft de ''omikrongolf nationaal zijn piek bereikt'' en kunnen de maatregelen omtrent de variant weer teruggedraaid worden. In januari telden de Britten een recordaantal van 200.000 besmettingen op één dag, maar de afgelopen dagen zijn de aantallen alweer gedaald tot onder de 100.000.

De premier wees de bevolking er nog wel op dat de zorg in Engeland nog steeds onder druk staat en riep de Britten op om een boosterprik te halen. Volgens Johnson heeft het grootste gedeelte van de mensen die op de intensive care ligt dat niet gedaan. ''We weten dat negentig procent van de mensen op de ic niet geboosterd zijn.''

Partygate

De Britste premier staat inmiddels flink onder druk vanwege de schandalen rondom 'partygate'. Binnen de Conservatieve Partij hebben de afgelopen maanden verschillende borrels en feestjes plaatsgevonden, waarbij Johnson en zijn medewerkers zich niet hielden aan de lockdownregels, waar de rest van het land wel toe verplicht werd. Zo zou er in mei 2020 een feest georganiseerd zijn in de tuin van Johnsons ambtswoning. De versoepelingen worden in die zin ook gezien als 'een goedmaker' aan de bevolking, na de kritiek aan het adres van de premier en zijn partij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie