Up 2 Date

Oproep burgemeesters aan kabinet: coronabeleid moet anders

foto: Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam (ANP).
  1. Newschevron right
  2. Oproep burgemeesters aan kabinet: coronabeleid moet anders

Het coronabeleid moet echt anders. Dat zeggen dertig burgemeesters uit heel het land, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In een opiniestuk in de Volkskrant roepen zij het kabinet op om het beleid "fundamenteel te herzien".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Langetermijnperspectief

Een van de voorstellen van de burgemeesters is om "met voorrang" een langetermijnperspectief te ontwerpen. Zij zijn van mening dat de acute bestrijding van het coronavirus in de afgelopen jaren alle andere problemen en belangen in de samenleving heeft verdrongen. "Dat is voor een korte periode aanvaardbaar, maar na twee jaar niet meer", zeggen de burgemeesters. "Zeker nu blijkt dat corona in meerdere of mindere mate bij ons zal blijven moeten de waarden van onze samenleving vooropstaan."

Voorspelbaar, logisch en redelijk

De burgemeesters erkennen dat extra regels ter bescherming van de volksgezondheid van tijd tot tijd noodzakelijk kunnen zijn. Wel benadrukken ze dat deze "voorspelbaar, logisch en redelijk" moeten zijn. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld de snel wisselende regels rond de mondkapjes", geven de burgemeesters als voorbeeld.

'Naast onze inwoners staan'

Tot slot geven de burgemeesters in de brief aan dat zij zullen handhaven als dat nodig is, maar ze vinden het ook belangrijk om "in deze moeilijke tijd naast onze inwoners, onze ondernemers, onze kunstenaars enzovoort te staan en een beschermende arm om hen heen te kunnen slaan, in plaats van hen alsmaar te bestraffen".

"Dat kunnen wij echter alleen als kabinet en parlement gezamenlijk en consequent normeren, een toekomstperspectief ontwerpen en inhoudelijk bediscussiëren, en zich uitgebreid en publiekelijk verantwoorden over de gemaakte keuzes", aldus de burgemeesters.

Ster advertentie
Ster advertentie