Up 2 Date

Jaap van Dissel: "Aannames over omikronvariant waren te pessimistisch"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jaap van Dissel: "Aannames over omikronvariant waren te pessimistisch"

De aannames die het RIVM vorige maand deed over de omikronvariant van het coronavirus waren te pessimistisch. Dat erkende infectioloog en RIVM-directeur Jaap van Dissel vandaag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.

"Te pessimistisch"

In de modellen van het RIVM werden schattingen gebruikt die voornamelijk gebaseerd waren op de deltavariant. Daardoor hadden de deskundigen verwacht dat de ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen snel op zouden lopen. Ook was er nog weinig informatie bekend over de omikronvariant. Daarom adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet om meer maatregelen te nemen. "We dachten dat de omikronvariant in potentie even ziekmakend zou zijn als de deltavariant. Op basis daarvan zijn die modelleringen uitgevoerd, maar die zijn duidelijk te pessimistisch geweest", aldus Van Dissel.

"Beeld aan het kantelen"

Het OMT voorzag een scenario waarin het aantal ziekenhuisopnames zou vertienvoudigen door omikron. Dat zou betekenen dat er drie tot vierduizend coronapatiënten op de ic's zouden komen te liggen. Ondanks dat omikron wel besmettelijker is, loopt het aantal ziekenhuisopnames momenteel juist terug. Hoewel er nog veel onbekend is over omikron zegt Van Dissel dat "het beeld aan het kantelen is".

Versoepelingen

Afgelopen vrijdag werden tijdens de eerste coronapersconferentie van het jaar verschillende versoepelingen aangekondigd. Zo mochten op mbo's hogescholen en universiteiten weer fysiek les worden gegeven en mochten niet-essentiële winkels weer open. De horeca en de cultuursector moesten echter nog gesloten blijven. Uit protest werden gisteren verschillende theaters en musea omgetoverd tot kapsalons en sportscholen om alsnog open te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie